Att tänka på vid installation av växelriktare

När du monterar solceller behöver du också installera en växelriktare som konverterar likströmmen till växelström. Installation av växelriktare och andra elarbeten ska alltid ske utav en behörig elektriker. Här kan du läsa mer om hur en installation av en växelströmsriktare går till.

När du ska installera en växelriktare för din solcellsanläggning är det viktigt att du väljer en växelriktare som är kompatibel med dina solceller och som bidrar till att du får ut maximal effekt. Det finns ett flertal växelriktare att välja mellan på marknaden. 

När du köper ett färdigt solcellspaket får du oftast med en växelriktare som är optimerad för de medföljande solcellerna.

 

Välja rätt växelriktare

En växelströmsriktare är solcellsanläggningens viktigaste del. Den har främst två funktioner vilket är dels att optimera effekten från solcellerna och dels att omvandla den likström som solcellerna producerar till växelström, vilket kan användas direkt av din fastighet.

Växelriktare finns i flera olika modeller och kan även ha funktioner som gör att du kan styra och få information om dina solceller och den effekt de producerar direkt i en mobiltelefon. Läs mer om växelriktare på vår systersajt Solexperter.

 

Installera en växelriktare

Till en växelriktare kopplar man in de seriekopplade solcellspanelerna och därefter ska växelriktare kopplas in mot ditt elbolags elmätare. En växelriktare ska alltid installeras av en behörig elektriker så att arbetet blir korrekt utfört och uppfyller de krav som finns för elinstallationer.

Om du anlitar ett solcellsföretag för att installera dina solceller kommer de att se till att arbetet med att installera en växelriktare utförs av en behörig elektriker. Monterar du dina solceller själv måste du anlita en behörig elektriker för alla elarbeten.

 

Hitta behörig elektriker på din ort

När du behöver anlita en behörig elektriker kan du vända dig till oss på Elexperter. Här kan du göra en kostnadsfri offertförfrågan och få offerter från upp till fem stycken kvalitetsgranskade elföretag i ditt närområde. 

Få upp till 5 kostnadsfria offerter från granskade elektriker