Att tänka på när du ska anlita elektriker

Att anlita en professionell elektriker för att utföra din elinstallation är alltid en god idé. Men när du anlitar elektriker finns det flera saker du som uppdragsgivare behöver ha koll på. Här går vi igenom allt du behöver veta!

Planerar du att anlita en elektriker för att göra en elinstallation i din fastighet? Då finns det ett antal saker du behöver tänka på. På Elexperter har vi full koll på allt som rör elektrikerbranschen. Här går vi igenom allt du behöver ha känna till när du ska anlita en elektriker!
 

Att välja elektriker - checklista

Utbudet av elektriker är närmast gigantiskt, och det är välkänt att det finns många oseriösa aktörer på marknaden. Det är viktigt att vara medveten om att det är du som innehavare av den fastighet där ett elarbete utförs som är ansvarig för att den eller de personer som utför arbetet har tillräckliga kunskaper. Men hur hittar man egentligen rätt när man vill anlita en elektriker?

Detta bör du alltid kolla upp innan du anlitar en specifik elektriker:
 

1. Är företaget registrerat hos Elsäkerhetsverket?

Genom att kontrollera att företaget är registrerade och auktoriserade via Elsäkerhetsverket sållar du snabbt bort oseriösa elektriker. Givetvis är alla elföretag som lämnar offerter via vår offerttjänst registrerade hos Elsäkerhetsverket.

Du bör även kolla upp att företaget är registrerat för verksamhetstypen bostäder eller elproduktionsanläggningar, alternativt för typen ”begränsad lågspänning”. Detta innebär att företaget är berättigat att utföra elinstallationer i din fastighet. Enklast är att stämma av med elektrikern du ska anlita att han har rätt verksamhetstyp för den tjänst du beställer.


2. Har företaget F-skattesedel?

Att företaget är godkända för F-skatt innebär att det är företaget som ansvarar för att betala in skatt för det utförda arbetet. Att företaget du anlitar innehar F-skattesedel är dessutom ett krav för att du ska ha rätt att göra ROT-avdrag

Samtliga företag som är anslutna till Elexperter har F-skattesedel. 


3. Har företaget ordnad ekonomi?

När du kontrollerar att företaget har en ordnad ekonomi kan du känna dig trygg med att ditt projekt med största sannolikhet kommer att genomföras utan risk för störningar på grund av ekonomiska problem. 


4. Har företaget fått goda omdömen från tidigare kunder?

Det är alltid ett gott tecken om ett företag har fått goda recensioner från tidigare kunder. Om elektrikern har fått flera dåliga omdömen är det tvärtom en varningsklocka man bör vara uppmärksam på. 


5. Ta in offerter från flera olika företag

Det är alltid smart att ta in offerter från flera olika företag när du ska anlita elektriker. På så sätt kan du enkelt jämföra deras tjänster och priser och därefter välja det företag som ger dig det bästa erbjudandet.


När du anlitat en elektriker: checklista

 • Diskutera igenom projektet och be om ett skriftligt avtal
  Se alltid till att gå igenom arbetet som ska utföras från början till slut för att undvika onödiga missförstånd. Fråga om ett skriftligt avtal som inkluderar allt ni har kommit överens om. Avtalet bör inkludera vilken typ av elinstallation som ska utföras, vilket pris ni kommit överens om, vem som ansvarar för vad samt tidsplan för projektet. Läs noggrant igenom avtalsvillkoren innan du skriver på.
 • Be om all dokumentation
  Elektrikern du anlitar är ansvarig att dokumentera och märka upp elanläggningen i de delar man har utfört arbete. Denna dokumentation ska elektrikern sedan överlämna till dig som uppdragsgivare. 
 • Delge information om anläggningen till elektrikern
  När du anlitar en elektriker för någon form av elinstallation är det viktigt att du delger företaget den information de behöver om fastigheten för att kunna utföra sitt arbete på ett korrekt och säkert sätt. Hur omfattande informationen ska vara beror på vilken typ av fastighet arbetet ska utföras i. 
   

Efter att arbetet slutförts

 • Spara all dokumentation
  Spara all dokumentation efter att elinstallationen slutförts då det alltid finns risk för att eventuella fel upptäcks i efterhand. På så sätt kan du visa ditt försäkringsbolag att du har anlitat fackmän för din installation. Det är även bra att spara dokumentationen av elinstallationsarbeten då de kan vara bra att ha vid överlåtelser.
   

Jämför offerter hos Elexperter när du ska anlita elektriker

Elexperter erbjuder en smidig och trygg offertjänst som ger dig möjlighet att helt kostnadsfritt få upp till fem offerter från aktiva elektriker på din ort. Samtliga företag vi samarbetar med är kvalitetsgranskade av oss för att du som kund ska slippa göra grovjobbet att kolla upp företagen själv.

Du förbinder dig inte till något genom att göra en offertförfrågan, men skulle du välja något av företagen du fått kontakt med via oss kan du alltså känna dig trygg med att du anlitar en seriös elektriker som kommer att göra ett bra jobb.


Detta säkerställer vi när vi utför en kvalitetsgranskning av en elektriker:

 • Att företaget är registrerat hos Elsäkerhetsverket 
 • Att personalen arbetar fackmannamässigt enligt rådande branschregler
 • Att företaget har en ordnad ekonomi
 • Att företaget är godkända för F-skatt

 

Så här använder du vår offerttjänst:

 1. Gör en offertförfrågan
 2. Vi skickar ut din förfrågan
 3. Du får en offert från upp till fem olika företag
 4. Du kan börja jämföra offerterna och bestämma dig för vilket företag du vill anlita


Har du några ytterligare frågor om hur vår offertjänster fungerar är du varmt välkommen att kontakta oss – vår engagerade personal finns alltid till hands för att besvara dina frågor! 

Få upp till 5 kostnadsfria offerter från granskade elektriker