Så fungerar ROT-avdrag när du anlitar en elektriker

När du i egenskap av privatperson anlitar en elektriker för någon form av elinstallation har du vanligen rätt att göra ROT-avdrag. Här går vi igenom allt du behöver veta om ROT-avdraget när du anlitar elektriker – från vilka villkor som gäller till hur du nyttjar det!

Planerar du att anlita en elektriker? Då kanske du har hört talas om att det finns någonting som heter ROT-avdrag. Men vad är egentligen ROT-avdrag, och hur tar man del av ROT-avdraget när man anlitar en elektriker?

Elexperter har vi koll på allt som rör ROT. Här går vi igenom allt du behöver veta om ROT-avdraget för att kunna minska dina kostnader när du anlitar en elektriker! 

 

Vad är ROT-avdrag?

ROT är en förkortning som står för Renovering, Ombyggnad och Tillbyggnad. Det är en skattesubvention som ges till privatpersoner för vissa typer av arbeten som utförs i hemmet – du kan alltså nyttja ROT-avdraget när du anlitar en elektriker.
 
ROT innebär att du har rätt att göra ett avdrag på hela 30 % av arbetskostnaden när du till exempel anlitar en elektriker för någon form av elinstallation, som till exempel att byta ut en elcentral, installera en laddbox eller byta ut ett ojordat vägguttag mot ett jordat. Just arbetskostnaden utgör inte sällan den största delen av totalsumman när du anlitar en elfirma, vilket innebär att du kan reducera dina kostnader rejält med hjälp av ROT-avdraget!

 

Vilka villkor gäller för att få ta del av ROT när jag anlitar elektriker?

Det finns ett antal villkor som du behöver uppfylla för att ha rätt att göra ROT-avdrag när du anlitar elektriker:

 • Du anlitar elektrikern i egenskap av privatperson.
 • Du ska äga och minst delvis bo i fastigheten under den period som elinstallationen utförs.
 • Du behöver vara minst 18 år vid beskattningsårets utgång.
 • Om arbetet ska utföras i Sverige måste företaget du anlitar vara godkänt för F-skatt.
 • Du ska ha blivit fakturerad för arbetet och/eller ha haft utgiften för arbetet. Du måste alltså ha inkomster att göra avdraget mot. 
 • Du ska ha ROT-avdrag kvar att nyttja. ROT-avdraget omfattar maximalt tjänster till ett värde av 50 000 kronor per person och taxeringsår. 
 • Du behöver ge din fastighetsbeteckning alternativt ditt lägenhetsnummer och din bostadsrätts organisationsnummer till det företag som utfört arbetet. Detta brukar man till exempel kunna hitta i sitt köpekontrakt.

 

Hur nyttjar jag ROT-avdraget när jag anlitar elektriker?

Du som kund behöver inte själv skicka in någon ansökan för att få göra ROT-avdrag, utan den elfirma du anlitar sköter administrationen åt dig och ser till att rätt del av arbetskostnaden dras av på din faktura. 

 

Jämför offerter hos Elexperter

Planerar du anlita en elfirma för att utföra din elinstallation? Då kan du använda dig av Elexperters trygga offerttjänst, där du kan göra en offertförfrågan och få offerter från upp till fem elektriker som vill hjälpa dig med ditt projekt. 

Samtliga företag vi samarbetar med är kvalitetsgranskade och är givetvis godkända för F-skatt för att du ska kunna göra ROT-avdrag. Våra tjänster är helt kostnadsfria och du binder dig inte heller till någonting när du gör en offertförfrågan hos oss.Detta säkerställer vi när vi utför en kvalitetsgranskning av ett företag:

 • Att företaget är registrerat hos Elsäkerhetsverket.
 • Att personalen arbetar fackmannamässigt enligt rådande branschregler.
 • Att företaget har en ordnad ekonomi.
 • Att företaget är godkända för F-skatt.


Så här fungerar Elexperters smidiga offerttjänst:

 1. Du gör en offertförfrågan
  Du börjar med att göra en offertförfrågan där du beskriver vad du vill ha hjälp med, gärna så ingående som möjligt.
 2. Du får en offert från upp till fem olika företag
   Du får offerter från upp till fem kvalitetsgranskade elektriker på din ort.
 3. Du kan börja jämföra offerterna
  Nu kan du sätta igång och jämföra offerterna och se vilket företag som erbjuder dig den bästa lösningen och det bästa priset! Vi rekommenderar alltid att du förutom priset på respektive offert även ser över betalningsvillkor, garantier och inom vilken tidsram tapetseringen beräknas vara klar. Vill du ha fler tips kring vad man ska tänka på när man anlitar elektriker är du varmt välkommen att kontakta oss!

Ovan artikel är baserad på information om ROT-avdraget från Skatteverket. Vi uppdaterar kontinuerligt våra artiklar men då regler kan komma att förändras rekommenderar vi att kontakta Skatteverket för senast uppdaterad information.

Få upp till 5 kostnadsfria offerter från granskade elektriker