Vad kostar det att byta ut elcentralen?

Att byta elcentral är en smart investering för att få kontroll över hjärtat i elinstallationen och minska risken för elolyckor. Här går vi igenom hur du kan skapa dig en bild av slutpriset för att byta elcentral i din fastighet!

Går du i tankarna på att byta ditt proppskåp i din bostad till en modernare variant? Att byta elcentral är en väl vald investering som ökar säkerheten avsevärt i din fastighet – i synnerhet om du i nuläget har en äldre modell eller en elcentral som inte fungerar optimalt.

När du väljer att byta ut ditt gamla proppskåp till en modern elcentral får du en säker elanläggning med jordfelsbrytare, vilket både kan rädda liv och minskar risken för eldbränder avsevärt. Men vad kan man förvänta sig för kostnad när man ska byta elcentral? Det går vi igenom här!
 

Byta elcentral – pris

När du ska byta elcentral påverkas priset framför allt av tre olika faktorer:

 • Din fastighets förutsättningar samt hur installationen ser ut idag. Skulle du till exempel behöva dra om elen i fastigheten innebär detta ett högre pris då arbetets omfattning ökar.
 • Storlek samt vilken typ av elcentral du väljer att byta ut ditt proppskåp till.
 • Vilken elfirma du anlitar för att byta elcentral. Olika elfirmors timpris kan nämligen skilja sig åt rejält, trots att det är samma elinstallation som ska utföras.

Indikationspris

Hur mycket det kostar att byta ett gammalt proppskåp till en ny elcentral varierar mellan allt från ungefär 3000 till 15 000 kronor beroende på dessa faktorer.
 

Klicka här för att få offerter med pris för att byta just din elcentral

 

Byta elcentral – minska priset

När du ska byta elcentral kan du minska priset för ditt projekt rejält, framförallt på två sätt:

 • Ta del av ROT-avdraget
  När du i egenskap av privatperson anlitar en elektriker har du rätt att göra ROT-avdrag. ROT är en skattesubvention som innebär att du får dra av hela 30 % av elfirmans arbetskostnader för att byta ditt proppskåp mot en modern elcentral.
 • Jämför offerter från olika elektriker
  När du ska byta elcentral kan du ofta minska priset genom att ta in offerter från flera olika elfirmor som vill hjälpa dig med ditt projekt. På så sätt kan du i lugn och ro jämföra de erbjudanden du fått in och välja den aktör som känns bäst.
 • Förbered elektrikerns arbete
  Du kan förbereda inför elektrikerns arbete med att byta din elcentral för att undvika onödiga kostnader. Se till att det är fritt fram att börja arbeta när elektrikern kommer genom att flytta undan eventuella möbler och annat som göra att det tar tid att komma igång med arbetet. 

 

Tips för att ha koll på kostnaden när du anlitar elektriker för att byta elcentral

 • Ge en så noggrann beskrivning av projektet som möjligt vid den första kontakten med elfirman för att få en så korrekt offert som möjligt. Skulle du till exempel ha egna önskemål på vilket material som ska användas bör du inkludera detta i din offertförfrågan. 
 • Som alltid när man ska anlita en elektriker bör du dubbelkolla att företaget är godkända för F-skatt. Detta är nämligen en förutsättning för att du ska kunna göra ROT-avdrag för att byta din elcentral.
 • Kom överens med elektrikern om det är fast pris eller timpris som gäller.
 • Fråga om materialkostnad ingår i priset som är angivet i offerten.
 • Dubbelkolla så att momsen är inräknad i priset.
 • Be om ett tydligt avtal där det arbetet med ditt byte av elcentral specificeras så detaljerat som möjligt för att undvika eventuella missförstånd.

 

Jämför offerter från elektriker som hjälper dig att byta elcentral 

Har du bestämt dig för att byta elcentral? Grattis till en väl vald investering! När du vill trygg med att du anlitar ett seriöst elinstallationsföretag kan du använda dig av vår smidiga offerttjänst. Du får då offerter från upp till fem olika företag som vill hjälpa dig att byta din elcentral. 

Genom att använda dig av vår offerttjänst slipper du själv leta upp, kontakta och kolla upp huruvida olika företag verkar vara seriösa, då vi alltid genomför en noggrann kvalitetsgranskning av de företag vi samarbetar med.

 

Detta granskar vi när vi utför en kvalitetsgranskning av ett företag:

 • Att företaget är registrerade hos Elsäkerhetsverket 
 • Att man arbetar fackmannamässigt enligt rådande branschregler
 • Att företaget har en god ekonomi
 • Att företaget är godkända för F-skatt 

 

Så här använder du vår offerttjänst:

 1. Börja med att göra en offertförfrågan
  Gör en offertförfrågan där du beskriver ditt projekt så ingående som möjligt. 
 2. Du får en offert från upp till fem olika elektriker
  Du blir kontaktad och får en offert från upp till fem olika elinstallationsföretag som vill hjälpa dig. Dessa offerter är helt kostnadsfria, och du binder dig inte heller till någonting när du tar del av vår offerttjänst.
 3. Jämför offerterna
  När du fått in offerterna kan du börja jämföra dem och se vilken elinstallatör som kommer med det bästa erbjudandet!


Vill du veta mer om oss eller hur vår offerttjänst fungerar, eller vill du kanske ha tips på vad du ska tänka på när du ska anlita elektriker? Då är du varmt välkommen att kontakta oss!

Få upp till 5 kostnadsfria offerter från granskade elektriker