Vad är en jordfelsbrytare?

De allra flesta har någon gång hört att det är bra att ha en elcentral med jordfelsbrytare. Men vad är egentligen en jordfelsbrytare, och vad fyller den för funktioner? Här går vi igenom allt du behöver veta!

Du har förmodligen hört att det finns stora fördelar med att installera en jordfelsbrytare som komplement till din elcentral. Men vad är en jordfelsbrytare? På Elexperter har vi full koll på allt som rör el och elektrikerbranschen. Här går vi igenom vad en jordfelsbrytare är samt förklarar varför det är en god idé för dig att ha en elcentral med jordfelsbrytare!
 

Vad är en jordfelsbrytare?

 • Termen jordning syftar på att jorden fungerar som en elektronisk laddning som är ledande. 
 • En jordfelsbrytare leder bort felströmmar vars utlösning har orsakats av någon form av funktionsfel, och gör att spänningsnivåerna inte blir farliga för den som kommer i kontakt med strömmen. 
 • Jordfelsbrytaren förhindrar spänningar som överstiger 50 volt då den inom 30 millisekunder bryter strömmen helt redan vid 30 milliampere för att förhindra vidare eskalering av voltantalet. 
 • En jordfelsbrytare fungerar både i jordade och ojordade anläggningar. De finns i flera olika utföranden för olika användningsområden och kan delas in i två typer: jordfelsbrytare för fast installation och portabla jordfelsbrytare. Portabla jordfelsbrytare kan enkelt monteras i ett vägguttag och skyddar vid jordfel, till exempel när du använder en maskin.
   

Så fungerar en jordfelsbrytare

I en elanläggning utan fel- eller läckströmmar till jord är summan av strömmarna i fas- och neutralledare lika med noll. Genom att låta ledarna gå igenom en jordfelsbrytares summaströmtransformator minskas risken för olyckor då jordfelsbrytaren känner av om det skulle uppstå läckström till jord. 

Det finns många tänkbara felfall i en elanläggning, och jordfelsbrytaren kan hjälpa till vid merparten av dessa. Rätt installerad kan en jordskyddsbrytare således både rädda liv och öka skyddet mot elbränder avsevärt. 


Hur ofta behöver man testa en jordfelsbrytare?

Om du redan har en jordfelsbrytare är det viktigt att vara medveten om att den har ett bäst före-datum. För att säkerställa att den fyller sin funktion är det därför viktigt att regelbundet testa din jordfelsbrytare. Detta bör du göra minst två gånger per år, gärna oftare.
 
Så här gör du för att testa din jordfelsbrytare
Alla jordfelsbrytare är försedda med en testknapp, som är till för att kontrollera jordfelsbrytarens funktion. Om den fungerar som den ska så ska strömmen brytas i fastigheten när du trycker på testknappen. Om detta inte sker är det viktigt att du kontaktar ett auktoriserat elinstallationsföretag snarast möjligt.

 

Var kan man köpa en jordfelsbrytare?

Det finns en uppsjö av modeller på jordfelsbrytare som du kan köpa hos en rad olika återförsäljare. Det viktigaste när du väljer jordfelsbrytare är att du väljer en modell som passar just din elcentrals förutsättningar. 

Som alltid vid elinstallationer är det viktigt att en person med rätt kompetens utför installationen. När du anlitar en fackman för att installera din jordfelsbrytare kan du känna dig trygg med att installationen sker på ett säkert sätt och att din jordfelsbrytare fyller sin funktion.
 

Jämför offerter från elektriker som installerar din jordfelsbrytare 

Har du bestämt dig för att förse din elcentral med en jordfelsbrytare? Grattis till en väl vald investering! När du vill känna dig säker på att du anlitar ett seriöst elinstallationsföretag kan du använda dig av vår smidiga offerttjänst där du får offerter från upp till fem olika företag som vill hjälpa dig att installera din jordfelsbrytare.

Samtliga företag som är anslutna till oss har genomgått en noggrann kvalitetsgranskning. Genom att använda dig av vår offerttjänst slipper du alltså själv leta upp, kontakta och kontrollera huruvida olika företag du funderar på att anlita verkar vara seriösa.

 

Detta säkerställer vi när vi utför en kvalitetsgranskning av ett företag:

 • Att företaget är registrerade hos Elsäkerhetsverket 
 • Att man arbetar fackmannamässigt enligt rådande branschregler
 • Att företaget har en god ekonomi
 • Att företaget är godkända för F-skatt 

 

Så här använder du vår offerttjänst:

 1. Börja med att göra en offertförfrågan
  Gör en offertförfrågan där du beskriver vilken typ av elinstallation du vill ha hjälp med. Planerar du att köpa en jordfelsbrytare på egen hand som du behöver hjälp att installera eller vill du även ha hjälp med valet av jordfelsbrytare samt själva inköpet? Ju mer specifik du är desto mer specifika offerter kommer du att få.
 2. Du får en offert från upp till fem olika elektriker
  Du blir kontaktad och får en offert från upp till fem olika företag som vill hjälpa dig. Dessa offerter är helt kostnadsfria, och du binder dig inte heller till någonting när du tar del av vår offerttjänst.
 3. Jämför offerterna
  När du fått in offerterna kan du börja jämföra dem och se vilken elinstallatör som kommer med det bästa erbjudandet!


Vill du veta mer om oss eller hur vår offerttjänst fungerar? Tveka då inte att kontakta oss!

Få upp till 5 kostnadsfria offerter från granskade elektriker