Därför ska installera en jordfelsbrytare!

Det finns starka fördelar ur säkerhetssynpunkt med att ha en elcentral med jordfelsbrytare i sin fastighet. Men vilka? Här får du veta hur en jordfelsbrytare både kan rädda liv och öka skyddet mot elbränder avsevärt!

Man brukar säga att en elcentral med jordfelsbrytare är en billig livförsäkring som dessutom skyddar mot elbränder – men på vilket sätt? Och vad är en jordfelsbrytare egentligen? På Elexperter har vi full koll på allt som rör el och elektrikerbranschen. 

Här förklarar vi varför du borde överväga att installera en jordfelsbrytare!
 

Så förhindrar en elcentral med jordfelsbrytare personskador och elbränder

Kort förklarat kan man säga att när en elcentral är försedd med jordfelsbrytare så bryts strömmen snabbt vid jordfel – både i elanläggningen och i anslutna produkter. En jordfelsbrytare ger personskydd både för jordade och ojordade uttag och finns i både portabla och fasta varianter.
 
Det finns olika typer av jordfelsbrytare med olika felström:

  • Person- och brandskydd med en felström på max 30 mA
  • Enbart brandskydd med en felström på mac 300 mA

 

Hur fungerar jordfelsbrytaren?

En jordfelsbrytare har som uppgift att fungera som en form av komplement till säkringarna i din elcentral. Detta innebär att jordfelsbrytaren skyddar utifall att en person skulle komma i kontakt med el på så sätt att den förhindrar att spänningarna överstiger 50 volt. 

När du har en jordfelsbrytare kommer denna att inom så snabbt som 30 millisekunder att bryta strömmen helt vid 30 milliampere och på så sätt rädda personens liv.

 
Vanlig jordning skyddar inte om en människa skulle komma i direkt kontakt med en spänningsförande ledare, så som exempelvis ett spänningssatt metallhölje med trasig jordning eller en kabel med trasig isolering. Det gör däremot en jordfelsbrytare, som kommer att upptäcka att delar av strömmen försvinner ut en annan väg (i detta fall genom en människas kropp) vilket gör att den löser ut.

 

När din fastighet har en gammal elanläggning

Har din fastighet en gammal elanläggning? Då finns det extra skäl till att installera en jordfelsbrytare. Om du redan har en jordfelsbrytare som är tillverkad före 1996 bör du byta ut den mot en ny. 

Detta på grund av att det år 1996 infördes tester för att kontrollera hur väl jordfelsbrytaren klarar av olika typer av miljöer, vilket gör att jordfelsbrytare tillverkade efter 1996 i regel fungerar mer optimalt. 

 

Anlita en fackman när du installerar din jordfelsbrytare

Det finns en mängd olika varianter när det kommer till jordfelsbrytare, som går att köpa hos en rad olika återförsäljare. När du investerar i en jordfelsbrytare är det viktigt att du väljer rätt modell för just din elcentral. 

Som alltid vid elinstallationer är det även av största vikt att en professionell elektriker med rätt kompetens utför installationen. När du anlitar en fackman som hjälper dig med allt från valet av jordfelsbrytare till själva installationen kan du känna dig säker på att din jordfelsbrytare fungerar optimalt.
 

Jämför offerter från elektriker som hjälper dig att installera din jordfelsbrytare 

När du har bestämt dig för att anlita en professionell elektriker för att förse din elcentral med en jordfelsbrytare kan du göra en offertförfrågan hos oss på Elexperter. Du får du offerter från upp till fem företag som vill hjälpa dig med ditt projekt.

Våra tjänster är givetvis helt kostnadsfria och du binder dig inte heller till någonting när du gör en offertförfrågan via oss. Samtliga företag vi samarbetar med är granskade elföretag som lever upp till våra högt ställda krav på samarbetspartners. När du använder dig av vår offerttjänst slipper du alltså själv leta upp, kontakta och kontrollera att de företag du överväger att anlita är seriösa.

Detta kontrollerar vi när vi utför en kvalitetsgranskning av ett elinstallationsföretag:

  • Att företaget är registrerade hos Elsäkerhetsverket 
  • Att man arbetar fackmannamässigt enligt rådande branschregler
  • Att företaget har en god ekonomi 
  • Att företaget innehar F-skattesedel (nödvändigt för att du ska få göra ROT-avdrag)

 

Vill du veta mer om hur vår offerttjänst fungerar är du varmt välkommen att kontakta oss – vi svarar gladeligen på dina frågor och kan även komma med tips på vad du ska tänka på när du ska anlita en elektriker!

Få upp till 5 kostnadsfria offerter från granskade elektriker