Allt du behöver veta om att installera spotlights i tak (Pris, tips, tillvägagångssätt)

Planerar du att installera spotlights i taket? Spotlights har blivit alltmer populära i svenska hem då de ger en snygg belysning med många möjligheter. Här kan du läsa allt du behöver veta om att installera spotlight i taket – allt från hur du går tillväga till vad du kan förvänta dig för pris!

Belysningen har en stor betydelse för atmosfären i ditt hem. Genom att installera spotlights i taket kan du få till en riktigt snygg och flexibel belysning som bidrar till att skapa en ombonad känsla och en mysfaktor som är svår att uppnå med andra medel. Här får du användbara tips på vad du bör tänka på när du ska installera spotlights i taket – för att resultatet ska utmynna i en rejäl uppgradering av din interiör!
 

Så gör du när du ska installera spotlights i taket

Hur du gör när du ska installera spotlights i taket beror på vilken typ av spotlights du har valt. När du köper spotlights ska du därför alltid följa de medföljande instruktionerna. För dig som ändå vill veta hur en installation av spotlights generellt gör du vanligen så här:

 1. Läs instruktionerna noggrant och mät ut och markera var du vill att dina spotlights ska sitta.
 2. Borra hål vid markeringarna för varje spot i taket. 
 3. Stäng av strömmen.
 4. Montera lamporna. Försäkra dig om att du har sladdar dragna till alla hål. Varje spotlight har en öppning där sladdarna ska kopplas in. Tryck in samtliga sladdar i innertaket, lås fast fjädrarna och sätt in spotlightsen i hålet.
 5. Sätt i glödlampor i spotlightsen.

Detta behöver du när du ska installera spotlights i taket

 • Ett måttband
 • En borrmaskin
 • Skyddsglasögon
 • En multimeter
 • En stege


Tips när du ska installera spotlights i taket!

 • Gör noggrann research för att se till att du väljer spotlights som passar just dina behov. Det finns en uppsjö av olika varianter på marknaden för olika smaker och ändamål! 
 • Justerbara spotlights kan vara en bra idé för dig som vill kunna rikta ljuset var du vill. Varför inte satsa på att belysa din favorittavla, vackra inredningsdetaljer i bokhyllan eller matplatsen? 
 • Välj rätt färgtemperatur! Vilken färgtemperatur dina spotlights har kommer att avgöra hur varmt eller kallt ljuset i rummet kommer att vara. 
 • Dimmer är en smart lösning som gör att du enkelt kan både höja och sänka styrkan på belysningen efter situation.
 • Det kan vara svårt att veta om man ska välja halogen- eller LED-spotlights. Idag väljer många LED-spotlights på grund av att de är ett säkrare, plånboksvänligare och mer energieffektivt val. 


Vår rekommendation: anlita en fackman

Vid installation av spotlights är det viktigt att elsäkerhets- och EMC-kraven som finns i varje EU-lands lagstiftning uppfylls. Detta medför att många typer av spotlights kräver därför att installationen utförs av en professionell elektriker. 

Vid fast anslutning ska elprodukten alltid utföras av en fackman för att säkerställa att installationen utförs på ett korrekt och säkert sätt. Vid stickproppsanslutning är det dock tillåtet att själv fästa transformator och spotlights så länge man ser till att de uppsatta kraven för installationen efterföljs.

 
För att vara säker på att installationen av dina spotlights utförs i enlighet med lagen på ett säkert sätt rekommenderar vi på Elexperter att du anlitar en fackman för att installera dina spotlights i taket. Priset för detta blir ofta mindre än man tänkt sig på grund av ROT-avdraget, som gör att man får dra av hela 30 % för elektrikerns arbetskostnader.
 

Installera spotlights i tak – pris

När du anlitar en elektriker för att installera spotlights i taket påverkas priset av flera olika faktorer.
 

 • Vilka spotlights du väljer
  Det finns många olika varianter på spotlights i olika prisklasser som passar olika smaker och behov. Du kan välja mellan allt från plånboksvänliga varianter till mer exklusiv design – valet är ditt!
 • Var i Sverige du bor
  Vad det kostar att anlita en elektriker varierar beroende på var i Sverige du bor. Bor du till exempel ute på landsbygden eller i en mindre stad är det ofta billigare medan timpriset många gånger är högre om du bor i en storstad. Detta beror på att priset för att anlita elektriker speglar den generella lönebilden i olika städer.
 • Vilken elfirma du anlitar
  Det generella timpriset för att anlita en elektriker ligger på omkring 400–600 kronor/ timme. Hur mycket olika elektriker tar betalt för att installera spotlights i taket kan dock variera rejält – trots att det är samma arbete som ska utföras. När du ska installera spotlights i taket kan du ofta minska priset genom att ta in offerter från flera olika elfirmor. 
   

Jämför offerter hos oss

Hos oss på Elexperter kan du göra en kostnadsfri offertförfrågan och få offerter från upp till fem kvalitetsgranskade elektriker på din ort. Därefter kan du enkelt jämföra de offerter du fått och sedan välja det företag som du anser kommer med det bästa erbjudandet för just dig!

Vill du veta mer om hur våra tjänster fungerar? Då är du varmt välkommen att kontakta oss på Elexperter – vi ser fram emot att höra från dig!

Få upp till 5 kostnadsfria offerter från granskade elektriker