Vad kostar det att byta strömbrytare?

Behöver du byta ut en strömbrytare och undrar vad det skulle kosta dig? Priset för att byta en strömbrytare påverkas av ett antal faktorer som alla har betydelse för slutsumman. Här går vi igenom vilka - för att du ska få en bra bild av vad det skulle kosta dig!

Behöver du byta ut en strömbrytare? Priset för detta beror på flera olika faktorer som alla har en påverkan på slutkostnaden. Här går vi igenom vilka, för att du ska veta vilket pris du kan förvänta dig när du ska byta strömbrytare!
 

Anlita en elektriker när du ska byta strömbrytare

Vissa enklare elarbeten får du som lekman utföra på egen hand – men bara om du har tillräckligt med kompetens kring hur du ska gå tillväga. Om det aktuella arbetet inte kan kontrolleras på ett korrekt sätt, som till exempel när du ska byta en strömbrytare med maximalt 16 A ska en auktoriserad elektriker alltid anlitas. 

När du väljer att anlita en professionell elektriker för att byta din strömbrytare kan du känna dig trygg med att arbetet utförs säkert och korrekt i enlighet med gällande branschregler. 
 

Byta strömbrytare – pris


Indikationspris (inkl. ROT-avdrag): 1.500 - 2.500kr


Vad som påverkar priset

När du anlitar el elfirma för att byta strömbrytare påverkas priset av flera faktorer, ovan är alltså endast en indikation och priset kan både bli högre eller lägre beroende på: 


 • Arbetets omfattning
  Att byta en strömbrytare går vanligtvis snabbt för en professionell elektriker och brukar därför inte bli särskilt kostsamt. Är din befintliga elinstallation inte fackmannamässigt utfört kan dock en tilläggskostnad för åtgärdande av detta tillkomma. 
 • Materialkostnader
  När du anlitar en elektriker för att byta strömbrytare kan du ofta välja själv om du vill handla in materialet som behövs själv eller om du önskar hjälp. I dagläget finns många olika strömbrytare att välja på ute på marknaden, både i form, färg och exklusivitet.  Val av strömbrytare påverkar givetvis ditt slutpris. 

  Det är värt att vara medveten om att många elfirmor har avtal med större elgrossister som ger dem rabatt på inköp av elmaterial. Därför kan det vara fördelaktigt att köpa in det som behövs via din elektriker.
 • Var i landet du bor
  Timpriset för elektriker varierar ofta beroende på var i Sverige du bor. Bor du till exempel i en mindre stad är timpriset ofta lägre medan det kan vara något högre i storstäder. Detta beror på att priset speglar den generella lönebilden i olika städer.
 • Vilken elfirma du anlitar
  Det generella timpriset för att anlita en elektriker ligger på cirka 400–600 kronor/ timme. Hur mycket olika elektriker tar betalt för att byta din strömbrytare kan dock variera. Därför är det alltid en god idé att ta in offerter från flera olika företag innan du bestämmer dig för vem du vill anlita.

 

Anlita elektriker för att byta strömbrytare – tips för att reducera priset

1. Förbered arbetet

Förbered inför arbete genom att se till att det är fritt fram att börja arbeta när elektrikern kommer. Du kan till exempel flytta undan eventuella möbler och liknande som gör att det kan ta lite extra tid att komma igång.

2. Nyttja ROT-avdraget

När du i egenskap av privatperson anlitar en elektriker för att byta strömbrytare kan du minska priset rejält genom att nyttja ROT-avdraget, som ger dig ett avdrag på 30 % på elektrikerns arbetskostnader.

3. Jämför offerter från flera olika elfirmor

När du ska anlita en elektriker för du alltid ta in offerter från flera olika företag. Priset kan som tidigare nämnt skilja sig åt trots att det är samma elinstallation som ska utföras. Detta kan du exempelvis göra snabbt och smidigt genom att göra en offertförfrågan hos oss på Elexperter!

Vår offerttjänst är gratis och du binder dig inte till någonting när du tar del av våra tjänster. Samtliga elektriker vi samarbetar med är granskade elföretag som lever upp till våra högt ställda krav på samarbetspartners.

Vill du veta mer om hur våra tjänster fungerar? Då är du varmt välkommen att kontakta oss på Elexperter – vi ser fram emot att höra från dig!

Få upp till 5 kostnadsfria offerter från granskade elektriker