Vad inom el får man göra själv?

El kan vara livsfarligt, och därför finns det en mängd regler att förhålla sig till när det kommer till el. Men vad får man egentligen göra själv? Här går vi igenom allt du behöver veta för att försäkra dig om att du inte gör någonting du inte får göra!

De allra flesta elinstallationer ska utföras av auktoriserade elektriker som är proffs på allt inom el. Men vad får man egentligen göra själv? Får man till exempel byta vägguttag själv, får man installera en taklampa eller får man installera en spotlights i taket på egen hand?

På Elexperter har vi på el och vad man som lekman får göra själv när det kommer till elinstallationer. Här går vi igenom allt du behöver veta!

Nedan information utgår från
elsäkerhetslagen och Elsäkerhetsverkets artikel om vad inom el jag får göra själv. Vi uppdaterar vår information kontinuerligt men vill observera om att nedan regler kan komma att förändras, så stäm alltid av med Elsäkerhetsverket om du känner dig osäker.
 

Vad räknas som en elinstallation?

Enligt Elsäkerhetslagen innefattar begreppet elinstallationsarbete:

 • Att fast ansluta en elektrisk produkt till en elanläggning
 • Att koppla loss en elektrisk enhet från en elanläggning som enheten i fråga är fast ansluten till
 • Att utföra, reparera eller modifiera en elanläggning
   

Elarbeten – vad får man göra själv?

En del mindre elarbeten får man göra själv. Aktsamhet och rätt kompetens är av stor vikt när det kommer till el. Vad man får göra själv beror på hur stor kunskap man har om arbetet som ska utföras. Det finns en mängd strikta regler som du måste ta hänsyn till både för din egen säkerhets skull, men också för att undvika skador och tråkiga försäkringsbesked som hade kunnat undvikas om du anlitat en fackman.
 
Exempel på elarbeten du som lekman får utföra själv:

 • Du får byta ut ett vägguttag själv under förutsättningen att det är ett befintligt vägguttag för som högst 16 A placerat i egen dosa/kapsling 
 • Byta glödlampor
 • Byta fast ljusarmatur
 • Byta ut en trasig proppsäkring samt återställa utlöst automatsäkring
 • Montera sladdströmbrytare och stickproppar
 • Reparera och byta ut delar av trasiga skarvsladdar
 • Byta ut befintlig strömbrytare för som högst 16 A, placerad i en egen dosa/kapsling

 
För att få utföra dessa elarbeten måste du, förutom att ha rätt kompetens inom vad du gör, även kunna kontrollera arbetet på rätt sätt. Du är alltid ansvarig för alla former av elinstallationer du utför på egen hand, och det är viktigt att vara medveten om att det kan vara straffbart att genomföra elinstallationer du inte har behörighet till.
 

Elarbeten – vad får man inte göra själv?

Som tidigare nämnt krävs det en auktoriserad elektriker för de flesta typer av elarbeten. Nedan kan du se en lista på elarbeten som alltid kräver en professionell elektriker. Exempel på detta är:
 

 • Alla typer av fasta elinstallationer
 • Utföra en installation av golvvärme och värmekabel
 • Installera fast utomhusbelysning
 • Förläggning av kabel i mark
 • Byta ett ojordat vägguttag till ett jordat vägguttag


När du känner dig osäker

Även om det kan kännas lockande att försöka utföra elinstallationen på egen hand är detta inte att rekommendera ur säkerhetssynpunkt, då en felaktig elinstallation i värsta fall kan leda till att en brand uppstår. Skulle det visa sig att du själv utfört installationen finns det risk att ärendet inte blir beviljat av ditt försäkringsbolag, vilket kan bli en mycket kostsam historia.
 
Oavsett om det är en större elinstallation som behöver utföras eller om du funderar på att byta ett vägguttag själv är det viktigt att du tar hjälp av en fackman om du känner dig det minsta osäker. Du slipper oroa dig för att någonting går fel - till exempel att någon skadas - och får istället känna dig trygg med att din elinstallation utförs enligt branschens alla regler av någon som kan sin sak. 
 

Jämför offerter hos Elexperter

När du ska anlita en elektriker är är det en god idé att ta in offerter från flera olika elektriker då priset ofta skilja sig rejält – trots att det är samma arbete som ska utföras. Hos oss på Elexperter kan du en smidig offertförfrågan och få offerter från upp till fem olika företag som vill hjälpa dig med din elinstallation.

Vår offerttjänst är helt kostnadsfri och du binder dig inte heller till någonting när du tar del av våra tjänster. Samtliga företag vi samarbetar med är granskade elföretag som lever upp till våra krav på samarbetspartners.
 

Detta säkerställer vi när vi utför en kvalitetsgranskning av ett företag:

 •  Att företaget är registrerade hos Elsäkerhetsverket 
 •  Att man arbetar fackmannamässigt enligt rådande branschregler
 •  Att företaget har en god ekonomi
 •  Att företaget är godkända för F-skatt

 

Så använder du dig av vår smidiga offerttjänst 

 1. Gör en offertförfrågan
  Gör en offertförfrågan där du beskriver vilken typ av elinstallation du vill ha hjälp med.
 2. Du får en offert från upp till fem olika elektriker
  Du blir kontaktad och får en offert från upp till fem olika företag som vill hjälpa dig.
 3. Jämför offerterna
   När du fått in offerterna kan du börja jämföra dem och se vilken aktör som kommer med det bästa erbjudandet!


Vill du veta mer om oss eller hur vår offerttjänst fungerar? Tveka då inte att kontakta oss

Få upp till 5 kostnadsfria offerter från granskade elektriker