Hur installerar man en taklampa?

Har du köpt en ny taklampa som du planerar att sätta upp i ditt hem? Då behöver du veta hur du installerar den på ett säkert sätt. Här går vi igenom en praktisk steg-för-steg-guide som lär dig hur du sätter upp en taklampa!

Ska du sätta upp en taklampa? Att installera en taklampa kan vara lättare sagt än gjort – men därmed är det inte sagt att du inte kan göra det själv! Vi på Elexperter har satt ihop en guide i sex steg som förklarar hur du gör!

Så installerar du en taklampa

Så här gör du när du installerar en taklampa:

 1. Stäng av strömmen
  Innan du sätter igång är det viktigt att du stänger av strömmen. Se till att strömmen är helt avslagen – det räcker alltså inte att du bara stänger av lampan med strömbrytaren. Detta gör du enklast genom att dra ur säkringen i proppskåpet. Det är viktigt att stänga av strömmen innan du börjar installera din taklampa på grund av säkerhetsskäl då det är lätt en olycka sker.
 2. Fäst monteringsbeslaget
  När strömmen är avstängd ska du fästa monteringsbeslaget. Beslaget kan se olika ut beroende på vilken typ av lampa du har valt, vilket innebär att olika lampor ska monteras på olika sätt. Ofta är det vanligen ett beslag som ska fästas i taket eller ett beslag som du ska fästa direkt i kopplingsdosan. Om beslaget ska fästas i taket ska du förborra ett hål innan du installerar taklampan.
 3. Koppla in sladdarna
  Nu ska du koppla in sladdarna. För att veta hur du ska göra behöver du titta på färgen på sladdarna. Vanligen är det två till tre sladdar som ska kopplas in: en blå, en svartbrun och i vissa fall även en gulgrönaktig sladd. 

  Du börjar med att ta bort en bit av den plast som sitter runt kablarna med en tång. Därefter ska den svartbruna och den blåa sladden in på sidorna av inlägget. Innan du gör detta behöver du ta reda på vilken av sladdarna som ska in på vänster respektive höger sida. Om det finns en gulgrön sladd ska denna in i mitten. När alla sladdar är på plats ska du fästa dem genom att skruva åt skruvarna på ovansidan.
 4. Installera taklampan i beslaget
  Nu är det dags att installera din taklampa i beslaget. Detta gör du enklast genom att först hänga upp lampan och sedan skruva i de medföljande skruvarna. Skruva i skruvarna på båda sidorna av beslaget.
 5. Skruva i glödlampan
  När du är färdig med att sätta upp din taklampa är det dags att skruva i glödlampan.
 6. Slå på strömmen igen
  När du har installerat din taklampa kan du slå på strömmen igen!

  

När du känner dig osäker på hur du ska installera din taklampa

När det kommer till elinstallationer av alla slag bör du alltid ta hjälp av en professionell elektriker om du känner dig det minsta osäker på hur arbetet ska utföras. På så sätt sparar du både tid och energi på samma gång som du kan känna dig säker på att din nya taklampa sätts upp på ett korrekt sätt.

Kostnaden för att anlita en elektriker blir heller inte särskilt dyr tack vare ROT-avdraget, som gör att du får dra av hela 30 % av arbetskostnaden för att installera din taklampa.
 
Ytterligare ett tips för att hålla kostnaderna nere när du anlitar en elfirma är att ta in offerter från flera olika företag, då det kan skilja sig hur mycket olika firmor tar betalt för samma jobb.
 

 Jämför offerter från elektriker hos Elexperter

Hos oss på Elexperter kan du ta del av en trygg och smidig offerttjänst där du enkelt kan göra en offertförfrågan och få offerter från upp till fem företag som vill hjälpa dig att installera din taklampa. Därefter kan du jämföra offerterna du fått in och därefter bestämma dig för om, och i så fall vilket företag du väljer att anlita. Samtliga företag vi samarbetar med har genomgått en omfattande kvalitetsgranskning där vi granskat följande:

 • Att företaget är registrerat hos Elsäkerhetsverket 
 • Att personalen arbetar fackmannamässigt enligt rådande branschregler
 • Att företaget är godkända för F-skatt (nödvändigt för att få göra ROT-avdrag)
 • Att företaget har en ordnad ekonomi

 
Vill du veta mer om hur vår offerttjänst fungerar är du alltid välkommen att kontakta oss – vi svarar mer än gärna på dina frågor och kan även komma med tips på vad du ska tänka på när du ska anlita en elektriker!

Få upp till 5 kostnadsfria offerter från granskade elektriker