Allt du behöver veta om att byta elcentral (Pris, tips, tillvägagångssätt)

Vad är egentligen en elcentral? Och hur vet man om det är dags att byta sitt gamla proppskåp mot en modern elcentral? Här går vi igenom allt du behöver veta för att försäkra dig om att du har en väl fungerande elcentral i din fastighet!

Har du ett gammalt elskåp i anslutning till din fastighet, eller funderar du på att byta ditt proppskåp i din bostad? Att byta till en modern elcentral är en investering som ökar säkerheten betydligt.
 

Vad är en elcentral?

En elcentral, även kallad proppskåp, är en typ av elinstallation med säkringar. Den sitter vanligen i hallen i en bostad. I en elcentral förgrenas elledningarna till de olika delarna i en fastighet.
 

Hur vet man om det är dags att byta sitt elskåp eller proppskåp till en nyare elcentral?

Händer det att det går en propp när du sätter på micron, kaffebryggaren eller diskmaskinen? Då kan det vara ett tecken på att det är dags att byta elcentral. Om du funderar på att genomföra en större renovering kan det också vara ett ypperligt tillfälle att passa på att byta elcentral och se till att varje vitvara får en egen säkring. 
 
Om du har ett gammalt elskåp eller ett proppskåp av en äldre modell är det dock alltid en bra idé att se över om den fungerar optimalt eller om det kan vara så att det är dags att byta till en ny, modern elcentral. Detta eftersom äldre elinstallationer tenderar att vara opålitliga och ha en begränsad flexibilitet, vilket i värsta fall kan leda till att en brand uppstår. Livslängden på en elcentral varierar, men vanligtvis ska de bytas ut efter 30-50 år.

För att vara på säkra sidan bör du alltid kontakta en fackman som kommer ut och gör en bedömning av huruvida du behöver byta din elcentral eller ej.
 

Fördelar med att byta elcentral

 • Ökad säkerhet
  En modern elcentral reagerar blixtsnabbt och slår ifrån strömmen på bråkdelen av en sekund om så behövs. Genom att byta elcentral minskar du alltså risken för olyckor avsevärt.
 • Ökad flexibilitet
  Moderna elcentraler är lättare att hantera och har fler funktioner än äldre modeller. Ett exempel på detta är normkapsling, som skapar möjligheter som inte fungerar med äldre modeller, såsom jordfelsbrytare och klimatstyrning.
 • Tar mindre plats
  En nyare elcentral är betydligt mindre och mer kompakta än de äldre varianterna, vilket är en fördel ur ett estetiskt perspektiv.
 • Rabatt på din hemförsäkring
  Genom att byta till en ny elcentral kan du ofta få rabatt på din hemförsäkring då en ny elcentral innebär minskade risker för elolyckor. Kontakta ditt försäkringsbolag och fråga!
   

Byta elcentral – kostnad

Kostnaden för att byta ut ett gammalt proppskåp till en ny elcentral kan variera mellan 3 000 – 15 000 kronor. Hur mycket det skulle kosta för just dig beror främst på din fastighets förutsättningar, vilken typ av elcentral du väljer samt vilken elfirma du anlitar för att byta elcentral.

Klicka här för att få offerter med prisuppgifter för att byta elcentral

 

Tips när du ska byta elcentral

 • Utrusta elcentralen med jordfelsbrytare
  När du ska byta elcentral kan du med fördel även installera en jordfelsbrytare . En jordfelsbrytare ger ett bra skydd mot elolyckor och kan ses som en billig livförsäkring som dessutom skyddar mot elbränder. 
   
 • Ta hjälp av en fackman
  Det är viktigt att vara medveten om att det är du som innehavare av den fastighet där ett elarbete utförs som är ansvarig för att den eller de personer som utför arbetet har tillräckliga kunskaper.
   
  Som lekman får man under inga omständigheter på egen hand byta proppskåp eller installera en elcentral. En elcentral ska alltid installeras av en behörig elektriker på ett registrerat elinstallationsföretag. Detta beror på att denna typ av elinstallation är för komplicerad och innebär för stora risker för en person som saknar behörighet – mista fel kan leda till omfattande skador och i värsta fall brand.
   
  När du anlitar en professionell elektriker för att byta din elcentral kan du alltså känna dig trygg med att allt från val av elcentral till montering sker på bästa sätt. Om olyckan mot förmodan skulle vara framme är det också viktigt att du kan visa ditt försäkringsbolag att du anlitat en behörig elektriker för arbetet. Detta för att undvika negativa försäkringsbesked. 
   

Jämför offerter från elektriker hos oss

När du har bestämt dig för att anlita en professionell elektriker för att byta elcentral kan du göra en offertförfrågan hos oss på Elexperter. Du får du offerter från upp till fem företag som vill hjälpa dig att byta elcentral.

Samtliga företag vi samarbetar med är granskade elinstallationsföretag som lever upp till våra högt ställda krav på samarbetspartners. När du använder dig av vår offerttjänst slipper du alltså själv leta upp, kontakta och kontrollera att de företag du överväger att anlita är seriösa. 

 

Vill du veta mer om hur vår offerttjänst fungerar är du välkommen att kontakta oss – vi svarar gladeligen på dina frågor och kan även komma med tips på vad du ska tänka på när du ska anlita en elektriker!

Få upp till 5 kostnadsfria offerter från granskade elektriker