Allt du behöver veta om att installera induktionshäll (Pris, tips, tillvägagångssätt)

Går du i tankarna på att installera en induktionshäll i ditt kök? Grattis till ett bra val som kommer att göra matlagningen smidigare. Här går vi igenom allt du behöver veta om att installera en induktionshäll!

En induktionshäll genererar och överför värmen direkt till kastruller och stekpannor och den reagerar mycket snabbt både när du höjer eller sänker värmen, något som underlättar matlagningen väsentligt. 

Här kan du läsa att du behöver veta om att installera induktionshäll – från vilka varianter som finns att välja på till om du får installera en induktionshäll på egen hand!

Vill du få offerter för att installera induktionshäll hos dig? Klicka här! 

 

Val av induktionshäll

När du valt att installera induktionshäll finns ett antal faktorer att ta ställning till, till exempel spisens design, bredden på spisen samt om du önskar ha en inbyggd fläkt.

 

1. Mät upp och välj en passande storlek

De flesta spishällar som installeras numera är 70–80 centimeter breda. Du behöver alltså först och främst mäta upp vilken bredd din spis ska ha. Om du har en bänkskiva som är gjord av sten är det extra viktigt att mäta noga. 

 

2. Installationsmöjligheter som finns till hands

Man kan installera induktionshäll på flera olika sätt. Vilket sätt du installerar på beror på vilka möjligheter ditt kök erbjuder och på dina önskemål om funktion och stil. Nedan kan du läsa mer ingående om två vanliga sätt att installera induktionshäll.

 • Infällning
  Det vanligaste och enklaste sättet att installera spishäll är infällning. Hällen sänks ner i ett hål i bänkskivan och monteras med skruvar på undersidan. Det blir lätt att lyfta ut hällen när den behöver bytas ut. Samtidigt kan man passa på att göra rent under spisen. Det är enkelt och billigt att installera och lätt att byta ut hällen.
 • Planlimning
  Installera spishäll med planlimning betyder att man fortfarande gör hål i bänkskivan men i detta fall sänker man ner induktionshällen så att den går kant i kant med bänkytan. 

  Planlimning ställer mer krav på din bänkskiva än om du väljer infällning och vissa spishällar är inte anpassade planlimning. Fördelarna med planlimning är ett stilrent kök med rena linjer och att det blir enklare att göra rent omkring spishällen

 

3. Spishäll med eller utan ram?

En detalj att överväga när du installerar spishäll är om hällen ska ha ram eller inte. Det är i första hand en fråga om tycke och smak, men ramen påverkar också möjligheterna att göra rent runt omkring spishällen. De flesta infällda spishällar levereras med ram medan de planlimmade vanligtvis inte har ram. 

Ramen består av en sned glaskant, en så kallad fasettkant, eller av rostfritt stål. Ramen håller smuts och fett kvar på själva hällen så att det inte sprider sig till bänkytan. Nackdelen är att rengöringen kan vara besvärlig eftersom smuts tenderar att fastna i ramen.

 

4. Inbyggd fläkt eller inte?

Om du har en köksö kan det vara perfekt att installera en induktionshäll med en inbyggd spisfläkt. Fläkten sitter i mitten med kokplattorna vid sidan av. Fläkten suger ner matos och ånga medan du lagar mat. Den sätts igång med hällens touchpanel eller via sensorer som slår igång fläkten automatiskt när du börjar laga mat. 

En spishäll med inbyggd fläkt har normalt en en bredd på 80 cm för att få plats med fläkten och inte kompromissa med antal kokplattor.

 

5. Köksutrustning för induktionshällar

När du installerar din nya spishäll behöver du veta om den fungerar med dina kastruller och stekpannor. Om du vill fortsätta använda en gammal kastrull eller panna som inte är magnetiska så finns det induktionsadaptrar att köpa. Dessa läggs ovanpå induktionshällen, då kan du använda kokkärl som inte är magnetiska.

 

Kan du installera en induktionshäll själv?

Tänkte du kanske installera din induktionshäll själv? Vi respekterar ditt mod, men installationen är ett jobb för en expert! De flesta induktionshällar är gjorda för 220–240 V spänning och spisen bör kopplas till åtminstone 2-fas elektricitet för att ha en bra effekt.

Alla spisar med fast anslutning måste monteras av ett elinstallationsföretag. Välj ett företag arbetar med vitvaror och köksinstallationer. Och tänk också på att elinstallationsföretaget ska vara registrerat hos Elsäkerhetsverket.

 

Jämför offerter från elektriker hos oss

Hos oss på Elexperter kan du ta del av vår smidiga offertjänst där du kan få upp till fem offerter från företag som vill hjälpa dig att installera en induktionshäll. Vi samarbetar enbart med seriösa granskade elföretag som:

 • Arbetar fackmannamässigt enligt rådande branschregler och svensk lagstiftning
 • Är registrerade hos Elsäkerhetsverket
 • Har en yrkeskunnig personalstyrka
 • Har en ordnad ekonomi
 • Är godkända för F-skatt (detta är en förutsättning för att få göra ROT-avdrag)

 

Varmt välkommen att göra en offertförfrågan redan idag! Våra tjänster är helt kostnadsfria och du bilder dig inte till någonting när du gör en offertförfrågan via oss.

Få upp till 5 kostnadsfria offerter från granskade elektriker