Vad kostar det att installera en dimmer?

Vill du kunna anpassa belysningen efter tillfälle? Genom att installera en dimmer kan du enkelt höja och sänka belysningen vid behov. Men vad kostar det att installera en dimmer? Kostnaden påverkas av ett antal olika faktorer – vi går igenom vilka här.

Att kunna sänka och höja styrkan på belysningen i sitt hem är guld värt enligt de flesta: du kan höja styrkan när du behöver se ordentligt – till exempel när du arbetar eller städar – och du kan sänka den när du är ute efter en mer stämningsfull belysning. Men vad kostar det att installera en dimmer? 
 

Anlita elektriker för att installera dimmer – kostnad

När du anlitar en elektriker för att installera en dimmer brukar kostnaden vanligen landa på mellan 900 och 2200 kronor (inklusive dimmer och ROT-avdrag)


Kostnaden för att anlita en elektriker påverkas av flera olika faktorer du kan läsa mer om nedan.

 

När du installerar en dimmer påverkas kostnaden av följande faktorer:

 • Vilken typ av dimmer du väljer
  Det finns olika varianter av dimmers som passar olika behov och förutsättningar. Gör noggrann research och köp en dimmer själv, alternativt be om ett paketpris där en lämplig dimmer som passar just dina behov ingår i kostnaden när du anlitar elektriker för att installera din dimmer.
 • Var i landet du bor
  Timpriset för elektriker har en tendens att variera beroende på var i landet du bor. Bor du i en mindre stad är det ofta billigare medan timpriset kan vara något högre om du bor i en storstad. Detta på grund av att priset speglar den generella lönebilden i olika städer. Dock påverkar även restiden för elektrikern priset, så bor du ute på landet kan det bli ett högre slutpris. 
 • Vilken elektriker du anlitar
  Det generella timpriset för att anlita en elektriker ligger på 400–600 kronor/ timme. Hur mycket olika elektriker tar betalt för att installera en dimmer kan dock variera rejält. Därför kan du ofta reducera den totala kostnaden för din installation genom att ta in offerter från flera olika elektriker. På så sätt kan du jämföra erbjudandena du får in och därefter ta ett beslut baserat på vilken aktör som ger dig det bästa erbjudandet.

 

Därför ska du anlita en auktoriserad elektriker när du ska installera en dimmer

En installation av en dimmer får enbart utföras av en auktoriserad installatör. Även om det kan kännas lockande att försöka göra el-jobbet på egen hand eller att anlita en billigare elektriker som saknar rätt certifikat är detta inte att rekommendera ur säkerhetssynpunkt då en felaktig elinstallation i värsta fall kan leda till att en brand uppstår. Har du inte anlitat en fackman finns det risk att ärendet inte blir beviljat av ditt försäkringsbolag, vilket kan bli en kostsam historia.

När du väljer att anlita en auktoriserad elektriker för att installera din dimmer kan du känna dig trygg med att installationen utförs säkert och korrekt i enlighet med gällande branschregler.
 

Tips för att sänka kostnaden när du installerar dimmer

När du anlitar en elektriker för att installera en dimmer kan du minska kostnaden på följande sätt: 

 1. Nyttja ROT-avdraget
  När du i egenskap av privatperson anlitar en elektriker har du rätt att göra ROT-avdrag. Detta innebär att du får dra av 30 % av elfirmans arbetskostnader för att installera din dimmer.
 2. Jämför offerter från olika elektriker
  Eftersom priset för att anlita elektriker kan skilja sig åt bör du alltid ta in offerter från flera olika företag. På så sätt kan du ofta minska dina kostnader för att installera en dimmer.
   
  Hos oss på Elexperter kan du ta del av vår smidiga offertjänst där du kan få upp till fem offerter från  företag på din ort. Vi samarbetar enbart med seriösa, granskade elföretag som:
 • Arbetar fackmannamässigt enligt rådande branschregler och svensk lagstiftning
 • Har en yrkeskunnig personalstyrka
 • Har en ordnad ekonomi och innehar F-skattsedel
 • Har fått goda omdömen från tidigare arbeten

 
Gör en offertförfrågan redan idag! Våra tjänster är helt kostnadsfria och du bilder dig inte till någonting när du gör en offertförfrågan via oss. 

Få upp till 5 kostnadsfria offerter från granskade elektriker