Vad är smarta hem och hur förenklar de vardagen?

Smarta hem är system och lösningar som med utgångspunkt i dina behov och dina levnadsmönster underlättar dina vardag på olika sätt. Här går vi igenom hur smarta hem fungerar och hur konceptet kan underlätta ditt liv!

Du har förmodligen hört begreppet smarta hem, men vad innebär det egentligen och hur kan de förenkla din vardag? Läs vidare, så berättar vi!

Vad är smarta hem och hur fungerar det?

 • Underlättar vardagen
  Smarta hem är ett begrepp som innefattar mängder av produkter med den gemensamma nämnaren att de underlättar din vardag på olika sätt, vanligen på ett sätt som gör ditt hem mer uppkopplat. Smarta hem har ofta lösningar försedda med elektronik som är anslutet till internet och som därigenom kan styras av och kommunicera med exempelvis en telefon eller en touchskärm. 
 • Centralenhet
  I ett smart hem finns det en så kallad centralenhet, eller en processor, som kopplar ihop alla dina smarta produkter. Fördelen med detta är att det blir lättare att till exempel spara energi genom att stänga av all elektronik med ett tryck när du går till sängs eller att sätta på kaffebryggaren när väckarklockan ringer på morgonen så att du har färskt kaffe som väntar på dig när du stiger upp. Med tiden kan du investera i nya smarta produkter som du kan integrera i ditt smarta hem.

 

Smarta hem – exempel på lösningar

Smarta hem erbjuder mängder av lösningar som gör din vardag mer bekväm, trygg och miljövänlig. Du får ett hem som anpassar sig efter dig, dina behov och dina levnadsmönster istället för tvärtom. 

Smarta hem kan innefatta system som styr och automatiserar vad som ska hända i olika sammanhang. Det kan till exempel vara sådant som att dämpa belysningen när du sätter på tv:n, reglera värmen i din bostad eller funktioner som tillåter dig att dubbelkolla att du verkligen stängde av spisen efter att du åkte till jobbet på morgonen. 

Många som investerar i smarta hem väljer även lösningar som ökar tryggheten med hjälp av integrerade inbrottslarm, brandlarm, passagesystem och liknande. 
 

Så kommer du ingång med ditt smarta hem

 För att komma igång med ditt smarta hem och ta del av lösningar som förenklar din vardag behöver du:
 

 • Smarta produkter
  Fundera över vilka smarta produkter som skulle underlätta just din vardag. Är det lösningar inom belysning, ljud och musik, säkerhetslösningar av olika slag eller kanske alltihop? Endast fantasin sätter gränserna för ditt smarta hem!
 • En central styrenhet
  Detta är ”hjärnan” i ditt smarta hem som kommunicerar med dina smarta produkter och säger till dem när de ska sättas på, stängas av och så vidare.
 • En fjärrkontroll
  För att du ska kunna kommunicera med produkterna i ditt smarta hem behöver du någon form av fjärrkontroll. Det finns flera olika valmöjligheter, en av de vanligaste är att man installerar en app till sin telefon och/eller surfplatta och sedan styr sitt smarta hem genom denna.
 • Integration
  För att ditt smarta hem och alla system och funktioner ska fungera krävs integration mellan din processor, din fjärrkontroll och dina smarta produkter. Detta görs genom att utrustningen kopplas ihop med trådlösa signaler eller kablar för att på så sätt kunna kommunicera med varandra.
 • Programmering
  Dina smarta produkter, din fjärrkontroll/dina appar, sensorer och så vidare behöver programmeras för att fungera optimalt. Du kan till exempel välja att lägga till röstkommandot ”god morgon” som gör att persiennerna hissas upp, att lamporna tänds och att kaffebryggaren sätts på. Möjligheterna är oändliga!
 • Hitta ett kompetent företag som hjälper dig med installationen
  När du bestämt dig för att skaffa ditt smarta hem behöver du hitta ett kompetent företag som kan hjälpa dig med installationen. För att du ska känna dig trygg med att du väljer rätt aktör bör du alltid kolla upp att det företag du väljer är ett seriöst företag som arbetar enligt gällande branschregler. För att hålla kostnaderna nere är det även en bra idé att göra en offertförfrågan hos flera olika företag innan du bestämmer dig.
   

Jämför offerter hos oss när du ska anlita elektriker

Elexperter erbjuder en smidig och trygg offertjänst som ger dig möjlighet att helt kostnadsfritt få upp till fem offerter från företag som vill hjälpa dig att installera ditt smarta hem. Samtliga företag vi samarbetar med är kvalitetsgranskade av oss för att du som kund ska slippa göra grovjobbet att kolla upp företagen själv.

Du förbinder dig inte till något genom att göra en offertförfrågan, men skulle du välja något av företagen du fått kontakt med via oss kan du alltså känna dig trygg med att du anlitar ett seriöst företag som kommer att göra ett bra jobb.


Detta säkerställer vi när vi utför en kvalitetsgranskning av ett företag:

 • Att företaget är registrerat hos Elsäkerhetsverket 
 • Att personalen arbetar fackmannamässigt 
 • Att man arbetar enligt rådande branschregler
 • Att företaget har en ordnad ekonomi 
 • Att företaget är godkända för F-skatt

 

Har du några funderingar om hur Elexperter fungerar är du varmt välkommen att kontakta oss – vår personal finns alltid till hands för att besvara dina frågor!

Få upp till 5 kostnadsfria offerter från granskade elektriker