Vad kostar det att anlita en elektriker?

Vad kostar en elektriker i timmen, och vilka andra faktorer påverkar kostnaden när man ska anlita en elektriker? Här går vi igenom allt du behöver veta för att kunna skapa en bild av vad din elinstallation kommer att kosta. Vi ger dig även användbara tips på hur du kan minska kostnaden när du anlitar en elektriker!

Elektriker – pris

Behöver du anlita en elektriker för en elinstallation? Kostnaden för att anlita elektriker påverkas av flera olika faktorer: elektrikerns timpris, materialkostnad samt statusen på ditt elsystem. 
 

Arbetskostnad: vad kostar en elektriker i timmen?

Omfattningen av arbetet har en stor betydelse för kostnaden när du ska anlita en elektriker. 

Det generella timpriset för att anlita en elektriker ligger på 
400–600 kronor/ timme. 

 

Indikationspriser för olika eltjänster

Nedan har vi sammanställt några av de vanligaste eltjänsterna och vad de kostar. Klicka gärna på respektive länk för att läsa mer!

Inomhus 

Utomhus

Materialkostnad

När du anlitar en elektriker kommer priset att påverkas av materialkostnaden, det vill säga vilket material som behöver köpas in för att elektrikern ska kunna utföra arbetet. Hur stor denna del av den totala kostnaden blir beror helt och håller på vilken typ av arbete det är som ska utföras. Om du till exempel har anlitat en elektriker för att installera spotlights kan du välja mellan allt från plånboksvänliga varianter till mer exklusiv design. 
 

Statusen på elsystemet

Om du bor i ett äldre hus kommer du så småningom att behöva byta ut allt från elcentral till ledningar och elmätartavla då alla elinstallationer har ett bäst-före-datum. 


Tips för att minimera kostnaden när du anlitar elektriker

Om du vill minska kostnaden när du anlitar en elektriker finns det ett antal knep att ta till:

 • Förbered arbetet
  För att undvika onödiga kostnader kan du förbereda inför elektrikerns arbete. Se till att det är fritt fram att börja arbeta när elektrikern kommer genom att flytta undan eventuella möbler och annat som kan göra att det tar tid att komma igång med arbetet. Om du själv har inhandlat materialet som ska användas till installationen bör du se till att allt finns på plats där arbetet ska utföras.
 • Använd dig av ROT-avdraget
  När du i egenskap av privatperson anlitar en elektriker kan du minska priset avsevärt genom att använda dig av ROT-avdraget. ROT är en skattesubvention som innebär att du får dra av hela 30 % från elektrikerns arbetskostnad i samband med din elinstallation. 
 • Gör fler elinstallationer vid samma tillfälle
  Fundera över om det finns något mer elarbete som behöver ses över i din fastighet. Eftersom en del av kostnaden i elektrikerns timpris består av restid kan du ta tillfället i akt att installera spotlights i taket eller installera dimmer! Dessutom har vissa elektriker en minimum debitering för att arbetet ska vara värt för dem att utföra. Når du inte den summan tar det ändå ut mellanskillnaden. 
 •  Jämför offerter från flera olika elektriker
  Något som kan spara dig en rejäl slant är att ta in offerter från flera olika elektriker. Priset kan nämligen variera drastiskt trots att det är samma elinstallation som ska utföras. Detta kan du exempelvis göra snabbt och smidigt genom att göra en offertförfrågan hos oss på Elexperter.
   


6 tips för att ha stenkoll på kostnaden när du anlitar elektriker

 1. Ge en så noggrann beskrivning av projektet som möjligt i din offertförfrågan. Har du egna önskemål på vilket material som ska användas? Inkludera detta i din offertförfrågan.
 2. Kom överens med elektrikern om det är fast pris eller timpris som gäller.
 3. Fråga om materialkostnad ingår i priset.
 4. Dubbelkolla så att momsen är inräknad i priset.
 5. Be om ett tydligt avtal där arbetet specificeras så detaljerat som möjligt.  
 6. Dubbelkolla att företaget innehar F-skattesedel. Detta är nödvändigt för att du ska kunna göra ROT-avdrag för din elinstallation. 

Jämför offerter hos Elexperter

För att hålla kostnaderna nere när man anlitar elektriker är det en god idé att ta in offerter från flera olika elektriker då priset kan skilja sig beroende på vilken aktör du anlitar. Hos oss på Elexperter kan du gör en offertförfrågan och få offerter från upp till fem olika företag som vill ta sig an ditt projekt! Därefter kan du enkelt jämföra de offerter du fått och därefter välja det företag som du anser kommer med det bästa erbjudandet.

Vår offerttjänst är helt kostnadsfri och du binder dig inte till någonting när du tar del av våra tjänster. Samtliga företag vi samarbetar med är granskade elföretag som lever upp till våra högt ställda krav.

Detta säkerställer vi när vi utför en kvalitetsgranskning av ett företag:

 • Att företaget har en yrkeskunnig personalstyrka 
 • Att man arbetar fackmannamässigt enligt rådande branschregler
 • Att företaget arbetar enligt svensk lagstiftning
 • Att företaget har en god ekonomi
 • Att man har fått bra omdömen från tidigare kunder
 • Att företaget är godkända för F-skatt

 
 Så använder du dig av vår smidiga offerttjänst:
 

 1. Gör en offertförfrågan
  Gör en offertförfrågan där du beskriver ditt projekt så ingående som möjligt.
 2. Du får en offert från upp till fem olika företag
   Du får en offert från upp till fem olika företag som vill ta sig an ditt projekt.
 3. Jämför offerterna
  Nu kan du sätta igång och jämföra offerterna och bestämma dig för om du är intresserad av att anlita något av företagen!

Vill du veta mer om oss eller om hur vår offerttjänst fungerar? Tveka inte att kontakta oss – vi besvarar gladeligen dina frågor!

Få upp till 5 kostnadsfria offerter från granskade elektriker