Vad kostar det att installera laddbox hemma?

En egen laddbox är en smidig och prisvärd lösning för dig som enkelt vill kunna ladda din bil i anslutning till ditt hem. Här går vi igenom allt du behöver veta för att få koll på vad du kan förvänta dig för kostnad när du installerar en laddbox hemma!

Antalet el- och hybridbilar ökar explosionsartat och i takt med detta ökar även efterfrågan på laddplatser. De flesta som äger en laddbar bil har dock förmodligen upplevt att det inte alltid är det lättaste att hitta tillgängliga laddplatser. När du väl har lyckats hitta en laddplats är det inte sällan kö, och när det har blivit din tur behöver du vänta medan bilen laddar innan du kan ge dig ut på vägen igen.
 
En lösning som innebär stor frihet och ett rejält tidsbesparande är att installera en laddbox hemma. Priset för detta kan dessutom minska rejält då du som privatperson kan ta del av ett bidrag som minskar dina kostnader när du installerar en laddbox hemma.

Här går vi på Elexperter igenom allt från kostnaden för att installera en egen laddbox i anslutning till ditt hem till hur du tar del av bidraget för din installation!
 

Fördelar med att installera en laddbox hemma

En laddbox är en elinstallation med ett uttag som är anpassat för laddning av elbilar och laddhybrider som medför många fördelar: 

 • Säker laddning
  En laddbox är till skillnad från ett vägguttag specifikt utvecklad för att kunna klara av en hög belastning under längre tid och stoppar laddningen när batteriet är fullt. Dessutom kommunicerar den eventuella fel som uppstår vilket minimerar olycksrisken avsevärt.
 • Effektiv laddning
  Med en laddbox kan du utnyttja hela bilens laddkapacitet, vilket medför att din bil kommer att kunna laddas upp till 10 gånger snabbare jämfört med när du laddar bilen i ett vägguttag.
 • Du spar tid
  När du installerar en laddbox hemma sparar du in rejält med tid eftersom du slipper leta efter tillgängliga laddplatser och istället kan ladda din bil i anslutning till ditt hem. Du kan alltså ladda din bil medan du sover och vakna upp med full tank varje morgon!


Kostnad för att installera laddbox hemma

Investeringskostnaden för att installera en laddbox beror dels på vilken laddbox du väljer och på hur stor installationskostnaden blir. Vissa aktörer på marknaden erbjuder ett fast pris där både laddbox och installation ingår, vilket kan ge ett något lägre pris då du slipper mellanhänder. Nedan kan du läsa mer om faktorerna som påverkar kostnaden när du investerar i en laddbox.
 

1. Vilken laddbox du väljer

Det finns en uppsjö av olika laddboxar på marknaden som varierar i pris och kvalitet. När du ska installera en laddbox hemma bör du göra ordentlig research och välja en kvalitetssäkrad laddbox som passar din fastighets förutsättningar och dina behov. 

Det finns laddboxar från runt 6 000 kronor, 
men det finns också boxar från 10 000 kronor och uppåt. 


Laddboxar med ett högre pris är ofta försedda jordfelsbrytare typ B för likström och smarta funktioner av olika slag som motiverar priset.

2. Installationskostnaden

Din kostnad för att installera en laddbox hemma påverkas även av installationskostnaden.

Installationskostnaden kan kosta allt från 
ett par tusenlappar till 10 000 kronor och uppåt. 


Hur stor den blir beror bland annat på två olika faktorer:
 

 • Din fastighets förutsättningar
  Detta kan till exempel handla om var laddboxen ska placeras, närheten till el och hur elsystemet ser ut i just din bostad. För att minska installationskostnaden kan du nyttja ROT-avdraget under förutsättningen att du uppfyller de allmänna villkor som ställs för avdraget.
 • Installationsföretagets timpris
  Inte sällan tar olika aktörer på marknaden olika betalt för samma arbete. Därför är det alltid en bra idé att göra en offertförfrågan hos flera olika företag innan du bestämmer dig för vem du ska anlita. Tänk dock på att det inte bara ska vara priset som avgör vilket företag du väljer då det finns fler saker som spelar in som du behöver tänka på när du anlitar ett företag för elarbeten.


Minska din kostnad för att installera laddbox hemma

Visste du att du kan minska din kostnad när du installerar en egen laddbox med hjälp av ett bidrag? I januari år 2021 infördes en form av skattereduktion för privatpersoner som valt att installera en egen laddbox hemma. Priset kan minska med så mycket som 50 % av den totala kostnaden.
 

Jämför offerter hos Elexperter

Elexperter erbjuder en trygg och smidig offerttjänst där du enkelt kan göra en offertförfrågan och få offerter från upp till fem företag som vill hjälpa dig att installera din laddbox. Jämför pris och övriga delar i offerten för att komma fram till vilket företag som ger dig det bästa erbjudandet.

Samtliga företag vi samarbetar med har genomgått en omfattande kvalitetsgranskning där vi granskat följande:

 • Att företaget är registrerat hos Elsäkerhetsverket 
 • Att man arbetar fackmannamässigt enligt rådande branschregler
 • Att företaget har en ordnad ekonomi
 • Att företaget är godkända för F-skatt (nödvändigt för att få göra ROT-avdrag)

 
 Vill du veta mer om oss och hur vår offerttjänst fungerar är du alltid välkommen att kontakta oss!

Få upp till 5 kostnadsfria offerter från granskade elektriker