Kan man få bidag för att installera laddbox hemma?

Visste du att du ofta har rätt till någon form av bidrag när du installerar en laddbox hemma? Här går vi igenom allt du behöver veta för att kunna ta del av bidraget och minska din investeringskostnad avsevärt!

Om du äger en elbil eller en laddhybrid har du med största sannolikhet upplevt att det många gånger är både tidsödande och energikrävande att hitta tillgängliga laddplatser där du kan ladda din bil. Ofta är det kö, och när det väl är din tur kan det dröja innan du kan ge dig ut och köra igen då du måste vänta medan din bil laddar. 

En allt vanligare lösning som underlättar vardagen rejält är att installera en egen laddbox hemma. 

Du kan få bidrag för detta som täcker stora delar av kostnaderna. 


Elexperter har vi full koll på vad som gäller för att du ska få ta det av bidraget för din installation av en egen laddbox. Här går vi igenom allt du vill veta!
 

Bidrag för installation av laddbox – så fungerar det

I januari år 2021 infördes Grön Teknik – en skattereduktion som kan nyttjas av privatpersoner som valt att installera en laddbox hemma. Bidraget infördes för att påskynda övergången till laddbara bilar, som ju är ett bra val ur miljösynpunkt. 

 • Bidraget hanteras av Skatteverket och följer en modell som påminner om RUT/ROT-avdraget, där reduktionen på ursprungspriset görs direkt på fakturan. Huruvida du kan ta del av avdraget eller ej beror på vilka andra avdrag du gjort och hur mycket skatt du betalat in under året. 
 • Ett krav som måste uppfyllas för att ta del av bidraget vid din installation av din laddbox är att den ska installeras i anslutning till en fastighet som du äger eller har nyttjanderätt till. Om du inte äger fastigheten du bor på behöver du ett intyg från fastighetsägaren som visar att du har tillåtelse att installera laddboxen. Det kan exempelvis vara ett intyg från din bostadsrättsförening.

 

Så mycket kan du få i bidrag för installation av en laddbox

 • Upp till 50% av totala kostnaden för laddbox
  Grön teknik berättigar upp till 50 % av den totala kostnaden du får för laddbox, tillbehör samt för själva installationen. Du kan alltså täcka stora delar av investeringskostnaden för att installera en laddbox hemma med detta bidrag. 
 • Få avdraget direkt på fakturan
  Det är vanligen företaget som säljer och installerar din laddbox hemma som sköter administrationen av bidraget. Detta innebär att du kan få ett avdrag på 50 % av kostnaden direkt på din faktura, utan att själv behöva göra någonting.
 • Välj ett företag för både inköp och installation
  Om du väljer att köpa din laddbox från ett annat företag än det du anlitar för installationen kan skattereduktionen enbart medges för installationsarbetet. För att kunna täcka så stora delar av dina kostnader för din nya laddbox är det därför en god idé att välja ett företag som både är återförsäljare och installatör av laddboxar.

 

Jämför offerter hos oss när du ska anlita en elektriker för din installation

Elexperter erbjuder en smidig och trygg offertjänst som ger dig möjlighet att helt kostnadsfritt få upp till fem offerter från elektriker som kan hjälpa dig att installera din laddbox i anslutning till ditt hem.

Alla företag vi samarbetar med har genomgått en noggrann kvalitetsgranskning för att du som kund ska slippa spendera tid på att granska företagen själv. Du förbinder dig inte till något genom att göra en offertförfrågan, och våra tjänster är alltid helt kostnadsfria.Detta säkerställer vi när vi utför en kvalitetsgranskning av en elektriker:

 • Att företaget är registrerat hos Elsäkerhetsverket 
 • Att personalen arbetar fackmannamässigt enligt rådande branschregler
 • Att företaget har en ordnad ekonomi
 • Att företaget är godkända för F-skatt

 
Vill du veta mer om bidraget Grön Teknik, eller undrar du vad det brukar kosta att installera en laddbox hemma? Då är du varmt välkommen att kontakta oss – vi svarar mer är gärna på alla dina frågor och funderingar!

Få upp till 5 kostnadsfria offerter från granskade elektriker