Installera laddstolpar till er bostadsrättsförening (Pris, bidrag, tillvägagångssätt)

Att investera i en laddstolpe i er bostadsrättsföreningar innebär många fördelar både för er som BRF och för era boende. Här kan du läsa om fördelarna med att ha en laddstolpe, vad det kostar samt hur du går tillväga för att hitta rätt företag som genomför installationen!

Antalet elbilar och laddhybrider ökar kraftigt i Sverige, och alla prognoser pekar på att expansionen kommer att fortgå. En följd av detta är ett alltmer ökande behov av laddplatser i bostadsrättsföreningar. 

Här går vi igenom vilka fördelar som finns med att installera en laddstolpe i er bostadstadsrättsförening, hur ni går tillväga för att skaffa en laddstolpe samt hur ni tar del av bidraget för att installera en laddstolpe i er bostadsrättsförening!

 

6 fördelar med att installera en laddstolpe i er bostadsrättsförening

Det finns flera starka fördelar med att installera en laddstolpe i er bostadsrättsförening:

 • Fastigheten ökar i värde
  När ni väljer att investera i en laddstolpe i bostadsrättsförening framtidssäkrar ni er BRF och gör den mer attraktiv både för befintliga och framtida boende. Statistik visar till exempel att laddplatser i nära anslutning till bostäderna i en BRF tenderar att öka försäljningspriserna, något som bekräftas av fastighetsmäklare.
 • Värnar om miljön
  Ni visar att ni tar aktiva val i frågor som gynnar klimatet då ni underlättar vardagen för personer som gjort det klimatsmarta valet att köpa en laddbar bil. Då miljöfrågan är en fråga som ligger många varmt om hjärtat idag kommer detta garanterat uppskattas.
 • Säkrare än att ladda i vanligt vägguttag
  Ur ett säkerhetsperspektiv är det en bra investering att installera en laddstolpe i er bostadsrättförening. Om era boende i dagsläget laddar sina bilar i vanliga vägguttag i föreningens garage riskerar detta att överbelasta elsystemet i fastigheten, någon som i värsta fall kan leda till att en brand uppstår. Med en laddstolpe som är framtagen specifikt för laddning av elfordon laddas de boendes bilar istället tryggt och effektivt!
 • Kan höja priset för parkeringsavgiften
  Er BRF kan få ökade intäkter genom att ta ut en förhöjd parkeringsavgift för de boende som har tillgång till laddstolpen. 
 • Bidag från Naturvårdsverket
  Ni kan finansiera en stor del av kostnaden med hjälp av ett bidrag från Naturvårdsverket. Läs mer om detta längre ned.

 

Installera laddstolpe i bostadsrättsförening – pris

Hur mycket kostar det egentligen att installera en laddstolpe i en bostadsrättsförening? 

Priset för en laddstolpe inklusive installation ligger vanligen på 
mellan 20 000 – 50 000 kronor. 


Det allra vanligaste är att det är bostadsrättsföreningen som står för investeringskostnaden, men att man sedan finansierar kostnaden genom att höja parkeringsavgiften på laddplatserna.

Ofta kan man räkna med en återbetalningstid på mellan 5-10 år. En laddstolpes livslängd beräknas dock vara åtminstone 15-20 år. 

Att investera i en laddstolpe i er bostadsförening är alltså med största sannolikhet ekonomiskt gynnsamt för er BRF i det långa loppet.

 

Bidrag när ni installerar en laddstolpe i er bostadsrättsförening

Naturvårdsverket tillhandahåller ett bidrag för laddstolpar i bostadsrättsföreningar. Investeringsstödet för organisationer innebär att ni kan få upp till 50 % i ekonomiskt bidrag, med ett maxbelopp på 15 000 kronor per laddpunkt. 

Bidraget för att installera en laddstolpe i en bostadsrättsförening gäller både material- och arbetskostnad och ges som ett engångsbelopp. Ansökan kan både göras före alternativt upp till sex månader efter att installationen slutförts.

 

Investera i en laddstolpe i bostadsrättsförening – så går ni tillväga

Att skaffa en laddstolpe i er bostadsrättsförening är ingen avancerad installation. 

 1. Det enda som behövs är framdragning och el samt installation av laddstolpen. Denna typ av arbete ska alltid utföras av en certifierad elinstallatör
 2. Innan ni sätter igång med att hitta rätt företag som kan hjälpa er med installationen kan det vara bra att först stämma av hur stort intresset är för att installera en laddstolpe i er bostadsrättförening. Kanske räcker det med en, men är intresset stort kan det vara en bra idé att installera flera laddstolpar. 
 3. Många gånger kan man dock börja med en och sedan göra en utbyggnad av fler laddplatser allteftersom behovet ökar.
 4. När ni installerar en laddstolpe i er bostadsrättförening kan ni ofta minska priset genom att ta in offerter från flera olika företag. På så sätt kan ni jämföra offerterna och välja den aktör som ger er det bästa erbjudandet!
   

Jämför offerter hos oss på Elexperter

Hos oss på Elexperter kan ni gör en offertförfrågan och få offerter från upp till fem olika företag som vill hjälpa er att installera en laddstolpe i er bostadsrättsförening! Därefter kan ni enkelt jämföra de offerter ni fått och därefter välja det företag ni anser kommer med det bästa erbjudandet.

Vår offerttjänst är helt kostnadsfri och ni binder er inte till någonting när ni tar del av våra tjänster. Samtliga företag vi samarbetar med är granskade elföretag som lever upp till våra krav på samarbetspartners.

Så använder ni er av vår smidiga offerttjänst 

 1. Gör en offertförfrågan
  Gör en offertförfrågan genom att fylla i vårt formulär.
 2. Ni får offerter från upp till fem olika företag
  Ni får offerter från upp till fem olika företag som vill hjälpa er att installera en laddstolpe i er bostadsrättsförening.
 3. Jämför offerterna
  Nu kan ni sätta igång och jämföra offerterna och bestämma er för om ni vill anlita något företagen!

 

Vill ni veta mer om oss eller hur vår offerttjänst fungerar? Då är ni varmt välkomna att kontakta oss – vi besvarar gladeligen alla frågor och funderingar ni kan tänkas ha!

Få upp till 5 kostnadsfria offerter från granskade elektriker