Allt du behöver veta om att installera fasadbelysning (Pris, tips, tillvägagångssätt)

Funderar du på att installera fasadbelysning? Här kan du läsa allt du behöver veta – från användbara tips när du ska välja fasadbelysning till tips för att minska kostnaden för ditt projekt!

Att installera fasadbelysning kommer med många fördelar! En god belysning gör din fastighet mer estetiskt tilltalande samtidigt som det ökar känslan av trygghet. Fasadbelysning är dessutom praktiskt då det blir lättare att se ordentligt när du ska låsa upp dörren när det är mörkt utomhus. Ytterligare en aspekt är att du som fastighetsägare är skyldig att se till att ingen kan skada sig vid din fastighet. 

 

Var ska belysningen placeras?

De flesta som väljer att installera fasadbelysning väljer att installera lampor vid entrén då detta är praktiskt samtidigt som det gör entrén mer välkomnande. En god entrébelysning verkar också avskräckande för eventuella inbrottstjuvar. 

Om du väljer att sätta lampan över ytterdörren så tänk på att välja en armatur som inte enbart riktar ljuset rakt nedåt, eftersom effekten kan bli åt det spöklika hållet då ljuset skuggar personen som står utanför dörren. Då är det är bättre att sätta en riktad lampa bredvid dörren som sprider ljuset åt sidorna.

 

Installera fasadbelysning – kostnad

Kostnaden för att installera fasadbelysning varierar beroende på vilken typ av fasadbelysning du vill ha och din fastighets förutsättningar samt vilken elfirma du anlitar för installationen.

För att minska dina kostnader för att installera fasadbelysning kan du som privatperson nyttja ROT-avdraget
 

Klicka här för att få offerter med prisuppgifter för att installera fasadbelysning!

 

Olika typer av armaturer 

Den vanligaste typen av fasadbelysning är väggarmaturer, men det finns andra alternativ som exempelvis spottar som kan placeras i takfot, mark eller trädäck. Vilken typ av fasadbelysning du väljer beror bland annat på karaktären på ditt hus.

Exempel

  • Om du är ägare av ett hus från sekelskiftet så kan det passa bra att välja nyproducerade stolp- och grindlyktor i gammaldags stil. 
  • Om du äger ett funkishus passar det ofta med en armatur som går i funkisstil. 
  • Har du ett nybyggt hus kan det passa med en modernare armatur som till exempel spotlights. 

Ett tips är att använda armaturer i samma färg som fasaden för att skapa ett lugnt intryck.Tips för att lyckas med utomhusbelysningen

  • Tänk på att fasadbelysningen ska vara både dekorativ och funktionell. Tänk till exempel på att belysa stigar, gångar, trappor  så att du kan orientera dig när det är mörkt.
  • Det ger ett ombonat intryck om utomhusbelysningen lyser upp träd, rabatter och buskar.
  • Välj din armatur så att designen passar ihop med stilen på huset.
  • Ta hjälp av en elektriker när du ska installera fast belysning.
  • Om du önskar ljus över hela entrén bör du använda exempelvis en väggarmatur eller en diskret strålkastare. 

Fasadbelysning för garage

Om du har du ett garage på tomten, tänk på att lysa upp garageuppfarten och garageporten. På garageporten är det en god idé att montera ljus på vardera sidan om porten. Armaturen kan då antingen placeras så att den syns på fasaden annars kan du dölja den bakom ett träplank.Solcellslampor - bra för miljön och plånboken

Solcellslampor är ett populärt val av armatur till trädgården. Lampan laddas av solljuset under dagen och när det blir mörkt tänds ljuset. Att installera fasadbelysning med solcellslampor är förstås bra både för plånboken och miljön. 

 

Installation av fasadbelysning

Till entré- och garageuppfarten behövs en starkare belysning. Då ska starkström användas och då måste du alltid anlita en elfirma med behöriga elektriker. Det är bra att veta att dekorationsbelysningar på balkonger och terrasser får inte anslutas till eluttag inomhus. 

Tänk på att ansluta all belysning för utomhusdekoration till jordade uttag och att skydda sladdarna mot klämskador. Om du ska installera fasadbelysning för utomhusbruk finns särskilda krav att uppfylla för att klara fukt och kyla. 

 

Som alltid när det kommer till elinstallationer bör du noggrant kolla upp vad du får göra själv respektive vad som kräver en behörig elinstallatör. Är du det minsta osäker bör du lämna över jobbet till en behörig elinstallatör eller åtminstone rådfråga en sådan innan du bestämmer dig för om du kan utföra jobbet själv. 

Som ägare eller nyttjare av en fastighet eller bostadsrätt är du ansvarig för att elinstallationerna är gjorda på ett korrekt sätt. Tänk på att fasta installationer av utomhusbelysning, med några få undantag, måste installeras av ett registrerat elinstallationsföretag. 


Jämför offerter hos oss på Elexperter

Hos oss på Elexperter kan du göra en offertförfrågan och få offerter från upp till fem olika företag som vill hjälpa dig att installera fasadbelysning! Därefter kan du enkelt jämföra de offerter du fått och därefter välja det företag som du anser kommer med det bästa erbjudandet. Vår offerttjänst är helt kostnadsfri och du binder dig heller inte till någonting när du tar del av våra tjänster. Samtliga företag vi samarbetar med är granskade elföretag som lever upp till våra krav på samarbetspartners.
 

Vill du veta mer om oss eller hur vår offerttjänst fungerar är du alltid varmt välkommen att kontakta oss.

Få upp till 5 kostnadsfria offerter från granskade elektriker