Vad kostar det att byta eller installera nytt eluttag?

Funderar du på att installera ett nytt vägguttag, eller behöver du kanske byta ut ett befintligt eluttag som inte fungerar optimalt längre? Kostnaden för detta beror på ett antal olika faktorer som vi går igenom här!

Det är praktiskt att ha tillräckligt med välfungerande eluttag i sitt hem – ingen tycker att det är särskilt roligt att till exempel behöva dra ut kontakten till golvlampan för att kunna ladda mobilen. Att installera ett eller flera nya eluttag kan därför underlätta tillvaron i vardagen. 

För dig som redan har ett lagom antal uttag, men som kanske inte fungerar helt optimalt kan det istället vara en god idé att byta eluttag. Kostnaden för detta beror på flera olika faktorer som vi går igenom här!

 Klicka här om du få in prisuppgifter för att byta eller installera eluttag hos dig!


Får man byta eller installera eluttag på egen hand?

När det kommer till elarbeten är det alltid viktigt att kolla upp om du som lekman får utföra el-arbetet på egen hand. Vissa enklare elarbeten får du utföra själv, dock under förutsättningen att du har tillräckliga kunskaper om vad som ska göras. Om arbetet inte kan kontrolleras på ett korrekt sätt, exempelvis när man ska byta ett befintligt vägguttag bör alltid en auktoriserad elektriker anlitas för arbetet.

 

Fördelar med att anlita en auktoriserad elektriker för att installera eller byta ditt vägguttag

När du väljer att anlita en auktoriserad elektriker för att installera eller byta ditt vägguttag försäkrar du dig om att arbetet utförs på ett fackmannamässigt sätt enligt branschens alla regler. Om olyckan mot förmodan skulle vara framme kan du visa ditt försäkringsbolag att du anlitat en fackman, vilket innebär att du slipper problem med ogiltiga försäkringar om det exempelvis skulle börja brinna i din fastighet.
 
En annan fördel med att anlita en elfirma är att du får hjälp att köpa in rätt material samt att företaget har rätt utrustning för arbetet när du ska installera eller byta ditt vägguttag.

 

Installera eller byta eluttag - kostnad

När du anlitar en professionell elektriker för att installera eller byta ett eluttag påverkas kostnaden av:


 • Arbetets omfattning
  Att installera eller byta ditt vägguttag går ofta relativt fort för en professionell elektriker och brukar därför inte innebära någon större kostnad. Om det enbart finns en strömbrytare på den vägg där du vill installera ett nytt eluttag är det dock inte säkert att man kan koppla ytterligare ett vägguttag därifrån. Då kan det behövas ett något större elarbete inför installationen.
   
 • Materialet som behöver för att installera eller byta ditt vägguttag
  När du anlitar en elfirma för att installera eller byta ett eluttag behövs material till arbetet. Du kan vanligen välja om du föredrar att göra inköpen av det material som behövs för arbetet på egen hand eller om du vill låta företaget sköta detta åt dig. 

 • Var i landet du bor
  Vilket timpris olika elfirmor tar kan variera rejält beroende på var i landet du bor. Är din fastighet belägen i en större stad är timpriset ofta något högre, och bor du i en mindre stad eller på landsbygden är det vanligen lägre. Anledningen till detta är att timpriset för elektriker i olika städer speglar den generella lönebilden på olika platser i Sverige. Dock i glesbebodda städer kan det bli ett högre pris om elektrikern får lång restid. 

 • Ditt val av elfirma
  Det generella timpriset för att anlita en elektriker ligger vanligen på ungefär 400–600 kronor per timme. Det är dock värt att vara medveten om att olika elfirmor i samma stad kan skilja sig rejält i pris när du exempelvis ska installera eller byta ett eluttag. Kostnaden för att anlita en elektriker kan alltså variera beroende på vilket företag du väljer att anlita.

 

Installera eller byta ditt vägguttag – minska kostnaden 


 1. Förbered elektrikerns arbete
  Förbered inför arbete genom att se till att det är fritt fram att börja arbeta när elektrikern kommer. Du kan till exempel flytta undan eventuella möbler och liknande som gör att det kan ta lite extra tid att komma igång.

 2. Gör fler elinstallationer vid samma tillfälle
  Fundera över om det finns något mer elarbete som behöver ses över i din fastighet. Eftersom en del av kostnaden i elektrikerns timpris består av restid kan du ta tillfället i akt att installera spotlights i taket eller installera dimmer! Dessutom har vissa elektriker en minimum debitering för att arbetet ska vara värt för dem att utföra. Når du inte den summan tar det ändå ut mellanskillnaden. 

 3. Nyttja ROT-avdraget
  När du i egenskap av privatperson anlitar en elektriker för att byta strömbrytare kan du minska kostnaden rejält genom att nyttja ROT-avdraget.

 4. Jämför offerter från flera olika elfirmor
  När du ska anlita en elektriker bör du alltid ta in offerter från flera olika företag då kostnaden kan skilja sig åt olika företag emellan - trots att det är samma elarbete som ska utföras. Detta kan du till exempel göra snabbt och smidigt genom att göra en offertförfrågan hos oss på Elexperter! Du får då upp till fem offerter från elfirmor som vill ta sig an ditt projekt.

 

Vår offerttjänst är helt gratis och du binder dig inte till någonting när du tar del av våra tjänster. Samtliga elektriker vi samarbetar med är granskade elföretag som lever upp till våra högt ställda krav på samarbetspartners.

Detta säkerställer vi när vi utför en kvalitetsgranskning av ett företag:

 • Att elfirman har en yrkeskunnig personalstyrka 
 •  Att man arbetar fackmannamässigt enligt rådande branschregler
 •  Att man arbetar enligt svensk lagstiftning
 •  Att företaget har en god ekonomi och innehar F-skattesedel
 •  Att företaget har fått bra omdömen från tidigare kunder


Vill du veta mer om Elexperter och hur våra tjänster fungerar? Då är du varmt välkommen att kontakta oss

Få upp till 5 kostnadsfria offerter från granskade elektriker