
För att kunna använda elektriska apparater i sitt hem så är bostaden ansluten till ett elnät som tillhandahålls av ett elbolag. Den elektricitet som används av de boende i bostaden för att driva elektroniska produkter, vitvaror och belysning kallas för hushållsel.
Detta är hushållsel
- I ett flerbostadshus så skiljer man på hushållsel, vilket förbrukas av de boende, och fastighetsel, som omfattar elektricitet som används i gemensamma utrymmen som en trapp eller en tvättstuga.
- I flerbostadshus används ofta fjärrvärme för uppvärmning av bostäder och varmvatten.
- I en privat villa kan det dock förekomma elkostnader för uppvärmning, vilket inte räknas som hushållsel.
Normalförbrukning av hushållsel
Normalförbrukning av hushållsel skiljer sig lite åt beroende på olika faktorer.
- En mindre bostad förbrukar cirka 2 000 kWh hushållsel per år medan en större bostad kan förbruka upp till 5 000 kWh per år.
- En normalstor villa brukar energiförbrukning vara cirka 25 000 kWh per år varav cirka 20 000 kWh används för uppvärmning och varmvatten och cirka 5 000 kWh används för hushållsel.
Detta omfattas av hushållsel
Hushållsel används för att driva elektroniska produkter i ett hem som exempelvis tv-apparater, musikanläggningar och datorer. Vitvaror som spis, kyl, frys, tvättmaskin, diskmaskin, mikrovågsugn använder också hushållsel. Dessutom används hushållsel för belysningen i varje hem.
Om du har ett värmegolv så förbrukar värmegolvet hushållsel medan eventuella energibesparingar som du gör med ditt värmegolv minskar dina uppvärmningskostnader.
Minska din hushållsel
Om du bor i flerbostadshus så betalar du endast för hushållsel medan du som är villaägare betalar för både hushållsel och elektricitet som används för uppvärmning av huset. Det finns en del saker som du kan tänka på för att minska dina kostnader för din hushållsel, även om det oftast endast innebär marginella besparingar. Om du istället vill minska dina kostnader för din fastighets uppvärmning finns det större besparingar att göra.
Åtgärder för att minska din hushållsel
- Är det dags att byta ut vitvaror som kyl, frys, spis, tvättmaskin eller diskmaskin bör du välja en modell som är energisnål.
- Samla ihop tvätten och tvätta färre gånger per vecka.
- Har du lite disk är det bättre att diska för hand än att köra halvtom diskmaskin.
- Släck lampor i rum som ingen vistas i. Du kan också byta ut dina gamla lampor till LED-belysning.
- Se till att frosta av din frys minst en gång per år. Torka samtidigt av baksidan av frysen.
- Planera dina middagar dagen innan genom att tina mat i kylen istället för i mikrovågsugnen.
- Se till att alltid stänga av tv och datorer så att de inte står i standby-läge, vilket innebär att de fortfarande drar en viss mängd elektricitet.
Om du vill minska dina uppvärmningskostnader så finns det flera åtgärder du kan göra som exempelvis installera värmepump, isolera dina fönster och installera golvvärme.
Anlita behörig elektriker för dina elinstallationer
När du ska installera elektriska produkter eller behöver hjälp med eldragningar ska du alltid anlita en behörig elektriker som utför arbetet säkert och korrekt. Hos oss på Elexperter kan du göra en offertförfrågan och få offerter från upp till fem stycken kvalitetsgranskade elföretag på din ort. Det gör att du kan jämföra offerter för att hitta den elfirma som kan erbjuda dig den mest förmånligaste lösningen.