Att minska sin elförbrukning är bra både för plånboken och för miljön. Men hur gör man? Det finns många sätt att minska sin elförbrukning, både om du bor i villa och om du bor i lägenhet. Här beskriver Elexperter ett antal metoder som hjälper sig som vill minska din elförbrukning!
Enkla åtgärder för att minska sin elförbrukning
Flera studier har visat att det är vanor och familjestorlek som gör störst skillnad på elförbrukningen. Då man undersökt ett radhusområde med exakt likadana hus kan ett hus ofta ha en elförbrukning som är mer än dubbelt så hög som den lägsta. Familjestorleken är givetvis som den är, men vanorna går det alltid att göra något åt!
1. Börja med att få kontroll över elförbrukningen
-
Kontrollera din elfaktura
Studera din elfaktura. Där brukar det gå att utläsa sin elförbrukning vid olika tidpunkter. Oftast kan man få en mer detaljerad information om förbrukningen timmer för timme om man loggar in på sin elleverantörs hemsida. -
Skaffa elmätare
Skaffa en bärbar elmätare. Elmätaren finns att köpa i elbutiker och välsorterade varuhus och den kostar inte mycket. Mätaren sätts in i vägguttaget och du kan via den mäta hur mycket el en apparat förbrukar. Mätningen funderar både när din apparat är i aktivt läge och i stand by-läge.
2. Minska din elförbrukning: lampor och apparater
-
Lågenergilampor
Satsa på lågenergilampor. Byt glödlampor mot lågenergilampor. Lågenergilampan drar hela 80 % mindre el jämfört med en vanlig glödlampa och håller tio gånger så länge. -
Släck eller ha rörelsevakt
Släck lamporna i de rum du inte vistas i. Fundera på att installera rörelsevakt som ser till att lamporna släcks då ingen är i rummet. Att tända och släcka en lampa flera gånger drar faktiskt inte mer energi än att ha lampan på hela kvällen. -
Stäng av
Stäng av TV, högtalare och dator när du inte använder dem. Anslut alla sladdar till ett grenuttag med strömbrytare, på så sätt kan du stänga av alla apparater med en enda knapptryckning. -
Standbyläge
Vad gäller standbyläge är en generell regel att apparater äldre än 5 år bör stängas av de inte används. Är apparaten nyare än så är standby inte något problem.
3. Minska din elförbrukning: handla vitvaror proaktivt
Vid inköp av ny apparat bör du ta reda på dess förväntade elförbrukning. Ett enkelt sätt är att titta på apparatens energimärkning som anger hur mycket energi maskinen använder. Om man vill minska sin elförbrukning bör man välja en apparat som är A-klassad eller bättre. Du bör alltså inte bara se till apparatens inköpspris eftersom driftkostnaden beräknas vara upp till 80 % av totalkostnaden under den tid en apparat är i bruk.
-
Tvättmaskin
Vid köp av ny tvättmaskin, välj en maskin som centrifugerar med minst 1 400 varv eftersom centrifugering är mer energisnålt än torktumling. -
TV
Funderar du på att köpa en ny TV? En plasma-tv drar betydligt mycket mer el än en LCD-tv och LED-tv. -
Spis
En spis med keramikhäll drar cirka 20 % mindre energi än en spis med gjutjärnsplatta. En induktionsspis drar i sin tur 40 % mindre energi. När du vill minska din elförbrukning kan det därför vara ett bra alternativ att installera en induktionshäll. -
Vitvaror
Kyl, frys respektive diskmaskin som är äldre än tio år förbrukar mer el än nyare apparater. Om dina vitvaror är äldre än 10 år kan det vara ett bra val att köpa nytt.
4. Hur du kan minska din elförbrukning när du använder hemmets elektriska apparater
- Utnyttja eftervärme på spisplatta och ugn då du lagar mat.
- Använd inte köksfläkten mer än nödvändigt- den drar ut varmluft (gäller ej kolfilterfläkt).
- När du lagar mat: koka med lock på kastrullen och välj kastrull efter hur stor plattan är. På så sätt kan du spara så mycket som 80 % av energin till matlagningen.
- Kyl och frys behöver frostas av regelbundet. Ett par gånger per år rekommenderas det att dammsuga slingorna på kylens/frysens baksida för att minska elförbrukningen.
- Ställ in din kyl och frys på adekvat temperatur; åtta grader för kylen och -18 grader för frysen. Är det kallare än så går det åt energi helt i onödan.
- Kolla att dörrarna till kyl och frys är täta.
- Att använda diskmaskin innebär mindre el- och vattenförbrukning än om du handdiskar.
- Diskmaskinen bör anslutas till kallvattnet. Då värmer diskmaskinen själv upp vattnet vid diskningen men sköljningen sker i kallt vatten och det sparar energi. Undantaget är om ditt varmvatten produceras via bergvärme, då bör anslutningen ske till varmvattnet.
- Fyll disk- respektive tvättmaskinen ordentligt eftersom en halvfull maskin förbrukar nästan lika mycket energi som den som är fylld maskin.
- Torka gärna tvätten utomhus om det går. Torktumlaren drar mycket el, upp till fyra gånger så mycket som en tvättmaskin, eftersom luften måste värmas under hela torkprogrammet.
- Om du använder torktumlare bör du se till att rengöra filtret i torktumlaren ofta eftersom maskinen arbetar mer effektivt med ett rent filter.
- Då du använder din diskmaskin eller tvättmaskin - använd gärna maskinens sparprogram.
5. Håll koll på värmen
Det här är extra viktigt om man vill minska elförbrukning i sin villa. Har du eluppvärmda golv i huset? Element i hallen? Varmt i sovrummet? Inomhustemperaturen är en stor energitjuv i många hem och därmed en stor kostnad. Genom att sänka temperaturen inomhus med bara en grad kan du sänka elförbrukningen i villan med upp till 5 %.
Om villan värms med elelement kan elförbrukningen snabbt fara iväg så fundera över om ni kan sänka temperaturen i de rum där ni inte vistas så mycket. Man kan också minska elförbrukningen i sin villa om man har möjlighet att få värme egen via förnybar solenergi eller värmepump.
6. Låt en fackman se över din elförbrukning
Det kan vara en bra idé att låta en fackman se över din elförbrukning. På så sätt kan du få värdefulla tips som passar just dig.
Hos oss på Elexperter kan du enkelt göra en offertförfrågan och få in offerter från flera olika företag som vill hjälpa dig. Tack vare ROT-avdraget behöver kostnaden för att anlita en elektriker inte alls bli stor utan kan istället spara dig pengar i det långa loppet!
Såhär fungerar Elexperter – steg för steg
-
Fyll i formuläret på hemsidan
Du skapar en förfrågan genom att fylla i vårt smidiga formulär.
Kontaktuppgifter som namn, nummer, epost och postnummer är obligatoriskt för att vi ska kunna skicka ut din förfrågan. Att fylla i en beskrivning är frivilligt, men tänk på att ju mer information du ger oss desto lättare är det att matcha din förfrågan med rätt elektriker. -
Vi skickar ut din förfrågan
Vi skickar manuellt ut din förfrågan till elektriker som är aktiva i ditt närområde. Elektrikerna som mottar förfrågan är granskade av oss så att de är registrerade hos Elsäkerhetsverket, arbetar fackmannamässigt, har F-skattsedel samt ordnad ekonomi. -
Du får offerter från upp till 5 olika elektriker
Elföretagen mottar din förfrågan och kontaktar dig för offertlämning. Ibland behöver de mer information eller genomföra ett platsbesök innan de kan ge ett pris. Offerterna är kostnadsfria. -
Välj den elektriker som passar dig bäst
Efter det att du mottagit offerterna kan du enkelt jämföra dessa och välja det elföretag som känns bäst utifrån ditt behov. Om ingen offert känns bra har du rätt att tacka nej till samtliga, vår tjänst har inga köpkrav.
Om du har några frågor eller funderingar kan du alltid kontakta oss. Vi tror på hög service och tycker om att prata med användare av vår tjänst!